Srpski PEN centar povodom poništavanja ili zamrzavanja konkursa za kulturu

Srpski PENcentar

Beograd, 26. mart 2020. – Srpski PEN centar izražava najdublju zabrinutost povodom odluka Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Fondacije „Novi Sad 2021. – Evropska prestonica kulture“ da se redovni godišnji konkursi za podršku projektima u oblasti kulture ponište ili zamrznu za vreme trajanja pandemije koronavirusa.

Srpski PEN centar podseća da takve odluke ni na koji način neće pomoći u borbi za otklanjanje opasnosti i posledica pandemije koronavirusa, ali će ostaviti trajne i nenadoknadive štete u savremenoj srpskoj kulturi.

Zahvaljujući takvim odlukama, nisu dovedeni u pitanje samo mogućnosti umetnika iz različitih oblasti da prezentuju svoj rad kulturnoj javnosti, delatnost privatnih institucija kulture i nezavisne kulturne scene, rad izdavačkih kuća i opstanak časopisa iz oblasti kulture i umetnosti, organizovanje kulturnih manifestacija i programa, već čitav kulturni život u Srbiji i neotuđivo pravo javnosti da prati ostvarenja savremene kulture.

Srpski PEN centar poziva Sekretarijat za kulturu Grada Beograda da hitno povuče odluku o poništavanju Javnog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi čija je realizacija predviđena u 2020. godini, jer je takva odluka štetna, neodgovorna i nepromišljena.

Srpski PEN centar poziva Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od odluke o obustavljanju rada konkursnih komisija tokom trajanja epidemije korona virusa, jer takva odluka dovodi u pitanje mogućnost realizacije najvećeg broja programa i projekata u kulturi koji su nužno dugoročni.

Srpski PEN centar poziva Fondaciju „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ da opozove odluku o obustavljanju svih javnih konkursa u kulturi koji su planirani u okviru ovog projekta.

Odluke koje se donose u ovom teškom trenutku za celu zemlju, pa tako i za kulturu ove zemlje, moraju biti u znaku podrške, solidarnosti i razumevanja. Odlukama se nikako ne smeju produbljivati postojeći problemi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…