Srpski PEN centar o rezultatima Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi

Stari dvor/Skupština grada Beograda

Beograd, 3. april 2018. – Srpski PEN centar energično protestuje povodom upravo objavljenih rezultata Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi.

Posle pažljive analize rezultata ovogodišnjeg Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi, Srpski PEN centar obaveštava javnost da ovi rezultati ne održavaju raznovrsnost, razuđenost, inovativnost, modernost i bogatstvo savremene kulturne scene koja se oblikuje u Beogradu.

Nijedan projekat s kojim je konkurisao Srpski PEN centar na Konkursu grada Beograda za podršku projektima u kulturi nije podržan. To se dogodilo i prošle godine. Već dve godine zaredom grad Beograd uskraćuje svaku podršku Srpskom PEN centru na Konkursu za podršku projektima u kulturi.

Srpski PEN centar u takvoj doslednosti Sekretarijata za kulturu, njegovih stručnih komisija, kao i gradonačelnika Beograda prepoznaje političku arbitrarnost, kao i nastojanje da se marginalizuje vrhunska kultura i da se onemogući realizacija programa koji su značajni za savremenu srpsku književnost i kulturu.

Srpski PEN centar je organizacija koja postoji više od 90 godina, a za svoju programe, potvrđene u domaćoj i međunarodnoj javnosti, nije dobila nijedan dinar podrške, dok su izdašnu podršku dobile mnogobrojne organizacije čiji rad ne postoji u srpskoj kulturi, organizacije koje su nastale nedavno, pa samim tim nemaju nikakvu proverljivu istoriju delovanja, kao i projekti koji ne bi mogli da izdrže elementarnu kritičku proveru.

Srpski PEN centar smatra da ovakvo neodgovorno i netransparentno postupanje sa ionako malim budžetom za kulturu jeste štetno za savremenu srpsku kulturu. Kulturna javnost mora odbaciti ove rezultate i zahtevati obnovu institucije javnih i transparentnih konkursa za podršku projektima u kulturi.

Srpski PEN centar traži da Sekretarijat za kulturu neodložno objavi imena članova komisija koje su predložili ovakve odluke o raspodeli sredstava na Konkursu za podršku projektima u kulturi, kao i obrazloženja ovakvih odluka.

Srpski PEN centar zahteva da Konkurs grada Beograda za podršku projektima u kulturi bude poništen i da se u hitnom roku raspiše novi konkurs na kome bi odluke bile donete u transparentnoj proceduri i utemeljene isključivo u vrednosti i značaju podnetih projekata, što je u najboljem interesu savremene srpske kulture.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…