Srpski PEN centar: Đurđa Strsoglavec dobitnica nagrade za najboljeg prevodioca srpske književnosti

Đurđa Strsoglavec

Beograd, 06. novembar 2019.- Đurđa Strsoglavec ovogodišnja je dobitnica Nagrade Srpskog PEN centra za najboljeg prevodioca srpske književnosti.

Đurđi Strsoglavec je nagrada uručena na svečanosti u Srpskom PEN centru.

Nagradu je uručila Vida Ognjenović, predsednica Srpskog PEN centra, dok je o Đurđi Strsoglavec i njegovom prevodilačkom radu govorio Gojko Božović, potpredsednik Srpskog PEN centra.

Kako je naglašeno, prevodilački rad Đurđa Strsoglavec odlikuju odlično poznavanje savremene srpske književnosti, pažljiv odabir knjiga koje prevodi, kao i posvećenost složenim pitanjima prevodilačkog posla, što je primećeno i u stručnoj kritici i među čitaocima njenih prevoda.

Osim kao cenjen prevodilac, Đurđa Strsoglavec je zadužila srpsku književnost i kao profesorka čiji su pojedini studenti u novije vreme i sami postali prevodioci srpske književnosti.

Primajući Nagradu Srpskog PEN centra, Đurđa Strsoglavec je govorila o svojim prevodima srpske književnosti na slovenački jezik i o izazovima pred kojima se u svakoj novoj knjizi koju prevodi nalazi prevodilac.

U čast dobitnice nagrade, pevačka grupa „Kolo“ iz Beograda otpevala je nekoliko južnoslovenskih pesama na različitim južnoslovenskim jezicima.

Đurđa Strsoglavec je predsednica Društva slovenačkih književnih prevodilaca. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, gde poslednjih godina predaje srpsku i hrvatsku književnost i prevođenje.

Predmet njenog pedagoškog i naučnog interesovanja obuhvata južnoslovensku književnost i pitanja vezana za prevođenje sa srodnih jezika. Đurđa Strsoglavec prevodi sa južnoslovenskih jezika. Među brojnim autorima čija je dela prevodila nalaze se Vladimir Pištalo, Svetislav Basara, Vladislav Bajac, Dragan Velikić i Uroš Petrović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…