Srpska predstava o stradanjima u nacističkim logorima osvaja Norvešku

pozorište

Beograd, 31. mart 2018. –  Srpska predstava o stradanjima u nacističkim logorima počela je prošle nedelje da se prikazuje u norveškim gradovima, a prepune sale u Oslu i Kristiansandu su pokazale kako jedna istorijska priča i dalje živi, saopštila je Ambasada Norveške u Beogradu.

Posle filmova, knjiga i reportaža, stradanje i sudbine jugoslovenskih logoraša u nacističkim koncentracionim logorima u Norveškoj od 1942. do 1945. godine stiglo je i u pozorište zahvaljujući reditelju Dejanu Jankoviću.

Kako se navodi, Janković je uvideo koliko se u Norveškoj malo zna o stradanjima Jugoslovena u nemačkim koncentracionim logorima za vreme Drugog svetskog rata i odlučio je da oda počast stradalima.

"Smatrao sam se obaveznim da kao umetnik, na jedan svojstven način, odam počast i poštovanje svom pradedi Najdanu Jankoviću koji je kao preživeli deportirac logora Polarni krug, sa svojim drugovima i saborcima proveo nekoliko mučnih godina prisilnog rada u klimatski najsurovijem delu Norveške", rekao je Janković.

Ambasadorka Srbije u Oslu Suzana Bošković Prodanović rekla je nakon premijere da je važno što je tema interesantna i sve većem broju Srba koji dolaze da žive i da rade u Norveškoj.

"Bitno je nakon 75 godina od tih događaja iz Drugog svetskog rata sačuvati interesovanje mladih generacija za temu. Ono što nas posebno raduje jeste da se ni naučno i istorijsko interesovanje za temu ne gubi", kazala je ona.

Radiša Nikitović, vršilac dužnosti predsednika Saveza srpskih udruženja u Norveškoj, rekao je da je prvi put čuo neke od tih podatke.

"To su sve neke dirljive sudbine, i strašne nažalost, ali vrlo dirljive i teško je uzdržati suzu kad čujete takve stvari", naveo je Nikitović.

Predstava, koja je realizovana uz podršku Saveza srpskih udruženja u Norveškoj i Ministarstva za dijasporu, polazi od istoimene knjige norveškog istoričara Knuta Fluvika Turesena koja uz drugi dokumentarni materijal predstavlja multiperspektivnu i interaktivnu pozorišnu platformu za tumačenje jednog istorijskog trenutka.

Turesenova knjiga, koju je 2015. prevedena na srpski, je istorijska studija koja nas suočava sa bolnim delom naše istorije i istovremeno pokušava da osvetli jedan od najmračnijih poglavlja norveške ratne istorije.

Predstava je premijerno izvedena u novembru u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…