Srebrni medvedi za dva filma u produkciji EU

Dva filma čije je finansiranje podržala EU kroz program Kreativna Evropa – MEDIA, nagrađena su srebrnim medvedima na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, jednom od vodećih svetskih filmskih festivala.

Danska glumica Trine Dirholm je dobitnica srebrnog medveda u kategoriji najbolje glumice za ulogu u filmu Komuna režisera Tomasa Vinterberga.

Poljski film Sjedinjene države ljubavi Tomaša Vasilevskog je nagrađen srebrnim medvedom za najbolji scenario. Nezavisni žiri je nagradio i druge filmove koji su podržani kroz program MEDIA.

U konkurenciji je bilo ukupno 20 filmova čije je finansiranje pomogla EU. Potpredsednik Ansip, nadležan za jedinstveno digitalno tržište i komesar Etinger, nadležan za digitalnu ekonomiju i društvo, izjavili su: “Čestitamo dobitnicima na velikom uspehu. Njihov rad predstavlja doprinos kulturnoj raznolikosti. Nastavićemo da podržavamo kreativnost kroz program MEDIA koji ove godine proslavlja 25 godina trajanja, ali i kroz naš rad na uspostavljanju jedinstvenog digitalnog tržišta. Naš cilj je da pomognemo stvaraocima da postignu uspeh u digitalnoj eri i da promovišemo njihova remek dela širom Evrope.”

Filmovi koje je EU podržala finansijski su zabeležili uspeh i na dodeli nagrada Britanske filmske akademije: film Ejmi Asifa Kapadije je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film, dok je Bruklin režisera Džona Kroulija i Pola Cana pobednik u kategoriji izuzetnog britanskog filma.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…