Srbiju u poslednjih 10 godina napustilo 6.000 lekara

doktor
Foto: pixabay.com

Beograd – Predsednica Sindikata lekara i farmaceuta dr Gorica Đokić izjavila je da je Srbiju u poslednjih 10 godina napustilo 6.000 lekara.

Đokić je agenciji Beta kazala da su u Srbiji plate lekara najniže u regionu i da „na 100.000 stanovnika imamo 283 lekara što je znatno ispod proseka u zemljama Evropske unije (EU)„.

U poslednjoj deceniji svake godine Srbiju napusti od 200 do preko 700 lekara. U proseku Srbiju godišnje napusti više od 550 lekara. Našem zdravstvenom sistemu nedostaje veliki broj doktorra svih profila, iako na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imamo 1.800 nezaposlenih lekara među kojima ima i specijalista„, kazala je Đokić.

Dodala je da država želi da popravi stanje u zdravstvu kroz nabavku opreme i izgradnju ili rekonstrukciju objekata, ali da na toj opremi nema ko da radi.

U zdravstvenom sistemu trenutno nedostaje oko 5.000 zdravstvenih radnika, među kojima najmanje 1.000 lekara. Na 100.000 stanovnika imamo 283 lekara što je znatno ispod proseka zemalja Evropske unije gde na taj broj ljudi postoji najmanje 400 lekara„, rekla je Đokić.

Prema njenim rečima, ceo svet se suočava s manjkom zdravstvenih radnika.

Razvijene evropske zemlje, navela je, problem manjka zdravstvenih radnika najčešće rešavaju tako što ih „izvlače“ iz balkanskih zemalja.

Maksimalna plata lekara specijaliste u Srbiji iznosi do 140.000 dinara, što je znatno manje nego u zemljama u okruženju. Naše plate su najniže u regionu, a u odnosu na EU niže su i nekoliko puta„, istakla je Đokić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…