Srbiji nedostaju stručnjaci za IPA

Srbija može da očekuje nešto veća sredstva iz pretpristupnih fondova (IPA) u narednom budžetskom ciklusu EU, ali će morati da zaposli, osposobi i zadrži stručnjake da bi mogla da iskoristi ta sredstva. Za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku za budžetski period 2014-2020. ta sredstva su donekle povećana na ukupno 11,6 milijardi evra, a koliko će svaka zemlja dobiti znaće se preciznije u prvoj polovini 2014.

Srbija očekuje da u prvom kvartalu 2014, najverovatnije u martu, dobije akreditaciju za decentralizovani sistem upravljanja za I i II komponentu IPA, odnosno za samostalno vođenje procedura za korišćenje tog novca. Srbija je do sada jedino u 2013. mogla da koristi sredstva za poljoprivredu i to najviše 10 miliona evra. Ta sredstva je preusmerila na I komponentu zbog procedura u vezi sa prebacivanjem Srbije u grupu zemalja sa statusom kandidata.

U narednom budžetskom ciklusu EU neće više biti podele na zemlje kandidate i potencijalne kandidate. Takođe, IPA se više neće deliti na komponente već na prioritetne oblasti. Evropska komisija planira da uvede i rezervna sredstva koje će zemlje moći da dobiju ako uspešno koriste IPA i napreduju u evropskim integracijama.

Evropski parlament i Savet EU su nedavno usvojili naredni višegodišnji budžet EU. Kolika je konačna suma za pretpristupne fondove za period 2014-2020?

Za budžetski period 2014-2020. ukupna suma za sve zemlje Zapadnog Balkana i Turske je 11,6 milijardi evra, što je u poređenju sa sumom za budžet 2007-2013. povećanje sredstava, jer je taj iznos bio 11,4 milijarde, a sada je jedan korisnik manje. To je Hrvatska koja će kao članica EU koristiti strukturne fondove.

Na koliko će sredstava Srbija moći da računa, ukupno i godišnje?

Do sada smo dobijali negde oko 200 miliona evra. Taj iznos će sigurno biti na tom istom nivou a, ako pogledamo ove cifre i povećanje budžeta, možemo da očekujemo i određeno povećanje sredstava za Srbiju i na godišnjem nivou i ukupno.

Ceo razgovor Maje Poznatov (Euractiv) sa Ognjenom Mirićem (zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije i koordinator za fondove EU) možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…