1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Srbija: Vladavina prava u raljama između normative i primene

Srbija: Vladavina prava u raljama između normative i primene

Građanske inicijative, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji organizovale su debatu o trenutnoj situaciji u srpskim medijima iz ugla civilnog društva

Ovaj događaj pokrenuo je široku raspravu o implementaciji postojećih medijiskih zakona, rezultatima privatizacije medija, radu institucija i drugih državnih organa i funkcionisanju vladavine prava u Srbiji, uključujući slučaj Tanjug.

Gordana Janković, šefica medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji, pozdravila je prisutne i istakla značaj ovakve inicijative civilnog društva, jer to doprinosi široj raspravi, naročito u vreme izbora. Ona je podvukla da pojedini privatizovani mediji ne ispunjavaju svoje programske obaveze, naročito kada je izveštavanje na jezicima manjina u pitanju, ali se organi nadležni za praćenje ispunjavanja obaveza iz privatizacije još nisu oglasili tim povodom.

Profesor Zoran Ivošević, sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union, jedan od panelista Okruglog stola, govoreći o tome kako se propisi o medijima ne primenjuju kako treba, već kako odgvovara partijama, istakao je da je u Srbiji "vladavina prava u nevolji, u raljama između normative i primene". 

Vesna Petrović, direktorka Beogradskog centra za ljudska prava, složila se da je sloboda izražavanja ključna tačka bez koje nema drugih sloboda, ni vladavine prava. "Građani više ne mogu da dođu do informacija, jer im se plasiraju samo senzacionalistički tekstovi, bez saopštavanja činjenica".

Nedim Sejdinović, iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, naveo je da se Ministarstvo kulture i informisanja često ponaša kao nevladina organizacija, ali i da je Savet za štampu doneo hrabre odluke poslednjih dana

Panelista Miloš Stojković, iz Advokatske kancelarije Živković Samardžić, istakao je da je "medijski pluralizam ostao na nivou načela jer zakonodavcu nije bilo u fokusu- tako danas slabo imamo naučni, dokumentarni ili dečiji program". "Elektronski mediji su najveći kreatori javnog mnjenja, a niko ih ne kontroliše"- komentar je Stojkovića, na pitanje da li je Regulatorno telo za elektronske medije zaista nezavisno?

Gordana Janković je zaključila: " Poslednjih nekoliko dana svedočimo brojnim problemima i propustima u vezi sa izborom članova Saveta REM-a. To regulatora čiju je nezavisnost i inače neophodno ojačati, ostavlja sa nepotpunim Savetom na početku predizborne kampanje".

U diskusiji o pravnom statusu novinske agencije Tanjug, položaju REM-a i opštoj situaciji u medijima danas, učestvovali su i predstavnici organizacija civilnog društva, kao i novinari i medijska udruženja.

Opšti zaključak ovog Okruglog stola je potreba za većim uključivanjem civilnog društva u pitanja slobode medija, koje se tiče svih građana Srbije, kako bismo kao društvo dobili medije kakve zaslužujemo.

Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa, koja je i moderirala ovu debatu, pozvala je sve organizacije civilnog društva da zajedno sa medijskim i novinarskim udruženjima aktivno prati ostvaravinje prava slobode izražavanja, kako bi se osiguralo veće učešće građana.

Iako pozvani, niko od predstavnika državnih institucija, nije prisustvovao ovom Okruglom stolu.

Izvor: Građanske inicijative

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…