Srbija u 2020. izvezla med u EU za oko 13 miliona evra

Kragujevac, 7. februar 2021. – Srbija je prošle godine, uprkos nepovoljnim klimatskim uslovima, na tržište Evropske unije izvezla 2.700 tona meda u vrednosti od oko 13 miliona evra.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović izjavio je FoNetu da Srbija prosečno godišnje izveze do 3.000 tona meda u vrednosti od osam do 12 miliona evra.

„Prošle godine bagremova paša je bila veoma loša, a prinos bagremovog meda, koji je izvozni brend Srbije bio je manji za čitavih 90 odsto. Uprkos tome, realizovan je izvoz na nivou višegodišnjeg proseka, a i devizni prihod je u tim granicama“, rekao je Živadinović.

On je istakao da je zbog smanjene ponude proizvođačka cena meda dostigla neverovatnih 6,71 evro po Kilogramu. Najveći kupci meda iz Srbije su Italija, Austrija, Nemačka, Francuska i Belgija.

„Naš med je veoma cenjen i tražen u tim zemljama i s obzirom na potencijal tih tržišta, izvoz bi mogao biti znatno veći“, dodao je Živadinović.

U Srbiji ima 15.000 pčelara sa 1,3 miliona košnica registrovanih kod Uprave za veterinu Ministarstva za poljoprivredu. Prosečni godišnji prinosi kreću se između šest do 12.000 tona meda.

Srbija je apsolutni rekorder po broju košnica po glavi stanovnika, međutim prinosi nisu veliki, pre svega zbog meteoroloških neprilika, poput prošlogodišnjih, kada je zbog lošeg vremena propala celokupna bagremova paša, kazao je Živadinović.

On je rekao da je novootvoreni pogon za otkup Naš med u Rači kod Kragujevca, u koji je investirano više od milion evra, već ostvario prvi cilj – uspostavljanje tržišne cene meda i momentalna isplata.

„Obezbedili smo sigurnost cene i sigurnost plaćanja. Prvi put ove godine u potpunosti smo ispratili rast cene meda na evropskom tržištu, a pored toga svaki med koji se otkupi za izvoz plaća se pčelaru pre preuzimanja“, istakao je Živadinović i upozorio da u prodaji i dalje postoje falsifikati čija je cena od 500 do 600 dinara.

„Takve cene su jasno upozorenje da se radi o falsifikatu, jer ako je proizvođačka cena 800 dinara kako neko može med da prodaje za 500 ili 600 dinara. Realna cena meda sa porezima, trgovačkom, maržom i transportom je između 1.500 i 1.800 dinara“, rekao je Živadinović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…