1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Srbija: U 2016. usvojena 42 zahteva za azil, neophodni novi zakoni

Srbija: U 2016. usvojena 42 zahteva za azil, neophodni novi zakoni

Beograd, 20. mart 2017. – U Srbiji su u prošloj godini usvojena 42 zahteva za azil a neophodno je da vlasti u suočavanju sa izbegličkom krizom donesu jasna pravila za tu oblast i nove zakone, ocenjeno je u Beogradu na skupu o toj problematici.

U 2016. godini 12.281 osoba izrazila je nameru da traži azil od kojih je njih 574 i podnelo zahtev, rečeno je na konferenciji za novinare Beogradskog centra za ljudska prava, prenela je Beta.

Izraženo je i očekivanje da će novi Zakon o azilu i Zakon o strancima, čije se usvajanja očekuje u ovoj godini, u znatnoj meri doprineti poboljšanju stanja u toj oblasti, kao i poštovanju ljudskih prava.

''Srbija još uvek nije uspostavila fer i efikasan postupak azila i treba da radi na unapređenju rada svih državnih organa nadležnih za tu oblast'', rekla je predstavnica Beogradskog centra za ljudska prava Lena Petrović.

U Srbiji trenutno, kako je rečeno, boravi skoro 8.000 izbeglica i migranata od čeka su njih 53 odsto iz Avganistana, 10 odsto iz Pakistana, devet odsto iz Sirije.

''Neophodno je što pre usvojiti zakonska rešenja kojim će se rešiti status izbeglica koje borave u Srbiji, a ne žele da traže azil'', rekao je predstavnik te nevladine organizacije Nikola Kovačević.

On je objasnio da tim ljudima, u praksi, nadležni organi tolerišu boravak u Srbiji i da se humano postupa, kao i da se oni zovu da s ulica pređu u prihvatne centre ali da se to može promeniti.

''Zbog toga je neophodno da Vlada Srbije ima jasnu politiku o upravljanju migrantskom i izbegličkom krizom'', rekao je Kovačević.

Na skupu je ukazano i da većina izbeglica i mgiranata i dalje ne želi da ostane u Srbiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…