Srbija treba da ojača kapacitete u borbi protiv nasilja nad ženama

žrtva nasilja

Beograd, 17. decembar 2020. – Najnovije istraživanje UN Women o nasilju nad ženama u Srbiji pokazalo je da Srbija ima dobar pravni i institucionalni okvir.

Ali je neophodno da ojača kapacitete stručnjaka i da obezbedi odgovarajuća finansijska sredstva za adekvatan odgovor na slučajeve nasilja nad ženama, saopštila je danas ta organizacija.

Istraživanje „Da li pravda mimoilazi žene sa iskustvom nasilja:akcione preporuke za delotvornu prevenciju, zaštitu i krivično gonjenje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“, pokazalo je da u Srbiji postoji pravni i institucionalni okvir za zaštitu i krivično gonjenje slučajeva nasilja u porodici, ali da sprovođenje zakonskih mera nije uvek adekvatno.

Kako se navodi, neprekidno usavršavanje je neophodno za sve institucije i stručnjake, uključujući i unapređenje znanja u određenim oblastima, ali i obuke o promeni stavova, iskorenjivanja predrasuda i stereotipa, kao i sprečavanja diskriminatornih ponašanja, posebno prema Romkinjama i ženama sa invaliditetom.

Istraživanje je sprovdeno od jula 2018. godine do novembra 2019. godine u okviru regionalnog projekta „Zaustavljanje nasilja nad ženama u zemljama Zapadnog Balkana i u Turskoj: primena normi, promena svesti“, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u saradnji sa Evropskom komisijom i Delegacijom Evropske unije (EU) i ženskim nevladinim organizacijama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…