Srbija sve dalje od članstva u EU

Ivan Vujačić

Beograd, 29. mart 2021. – Odgovorno vođenje državnih poslova ne dozvoljava da se kritička upozorenja, kao u Izveštaju Evropskog parlamenta, uzimaju sa nipodaštavanjem i vidnim nezadovoljstvom, navodi se u saopštenju Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

Forum konstatuje da je Srbija sada dalje od članstva u EU nego pre 20 godina.

Evropski parlament ne vodi dnevnu politiku Evropske unije, ali su njegove preporuke i ocene obavezujuće za Evropsku komisiju i Savet, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik Foruma Ivan Vujačić.

Upozorenja Evropskog parlamenta na odstupanja od pravila demokratske procedure, odsustvo transparentnosti u donošenju važnih odluka vlasti na raznim nivoima, poimenično ukazivanje na slučajeve visoke korupcije i zloupotrebe vlasti, koji opterećuju javni, društveni i politički život u Srbiji, nisu nepoznati domaćoj javnosti.

Forum ukazuje da odgovornoj politici koja zagovara dostizanje viših standarda u javnim poslovima i politici, ovakve primedbe ne bi trebalo da smetaju.

Deklaracije političkog vrha Evropske unije o dobrodošlici, otvorenim vratima Srbiji za ulazak u članstvo, razne varijante mehanizama praćenja i podsticaja da ovaj proces ubrza, nisu dali vidljive rezultate.

Već površnim čitanjem najnovijeg izveštaja, upozorava Forum, nameće se očigledan zaključak da je Srbija danas dalje od članstva u Evropskoj uniji nego pre 20 godina.

Za vođenje odgovorne državne politike, umesto zlovolje i omalovažavanja, treba ozbiljno uzeti u obzir poruke Evropskog parlamenta, jer je potreban je temeljni zaokret da se konstatovano stanje u Srbiji izmeni.

Deklarativno izjašnjavanje da je članstvo u Evropskoj uniji naš spoljnopolitički prioritet bi trebalo da zameni promišljena, aktivna državna politika, kao i drugačije, odgovorno ponašanje svih aktera u javnom političkom životu Srbije, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…