Srbija sa 230 projekata prva u oblasti međunarodne mobilnosti

U okviru komponente obrazovanja programa Erazmus+, odobreni su brojni projekti saradnje u sklopu različitih programskih akcija čija će realizacija krenuti od školske 2015/2016. godine.

Tokom prvog poziva za projekte mobilnosti u visokom obrazovanju, Srbija je dobila oko 40% od ukupnih sredstava opredeljenih za Zapadni Balkan, i sa oko 230 projekata drži ubedljivo prvo mesto po broju odobrenih projekata međunarodne mobilnosti.

Ovim projektima je predviđeno da studenti i zaposleni na visokoškolskim institucijama provedu određeno vreme na visokoškolskim institucijama u zemljama članicama EU, Turskoj, Norveškoj, Lihtenštajnu, Makedoniji i Islandu studirajući odnosno radeći i razmenjujući iskustva. Na primer, u narednom periodu će 13 visokoškolskih institucija iz Poljske primiti 132 studenta i zaposlena iz Srbije, a u Srbiju poslati svoja 93 studenta i zaposlena.

U okviru projekata izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju, za region Zapadnog Balkana je odobreno ukupno 14 projekata sa budžetom od preko 12 miliona evra, od čega 6 projekata koordiniraju institucije sa Zapadnog Balkana. Ovi projekti podrazumevaju podršku razvoju istraživačkih kapaciteta visokog obrazovanja u regionu, uspostavljanje institucionalnog okvira za razvoj treće misije univerziteta u Srbiji, razvoj novih studijskih programa na temu upravljanja otpadom, geodezije kao i razvoj studija kratkog ciklusa.

U delu programa koji se odnosi na Žan Mone projekte, Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu je dobio finansiranje za izvođenje jednog modula. Pored toga, trenutno su u Srbiji aktivna četiri Žan Mone projekta i to na Univerzitetu u Beogradu, Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Univerzitetu u Nisu i Univerzitetu u Novom Sadu.

Za više informacija možete kontaktirati Fondaciju Tempus – Erazmus+ kancelariju u Srbiji na 011/3342430 ili neo_serbia@erasmusplus.rs.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…