Srbija prva u Evropi po stopi rizika od siromaštva

Beograd, 17. oktobar 2016. – Kancelarija Evropske mreže protiv siromaštva u Srbiji upozorila je 17. oktobra, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, da je u Srbiji riziku od siromaštva izložena četvrtina stanovništva, dok trećina građana smatra da teško živi.

Rizik od siromaštva najveći je među domaćinstvima koja čine dvoje odraslih sa troje ili više dece i među samohranim roditeljima. Podaci Eurostata pokazuju da je u EU riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti izloženo 23,7% populacije, prenosi Euraktiv.

Kako se navodi, sa stopom rizika od siromaštva od 25,4% Srbija je prva u Evropi, zbog čega Evropska mreža protiv siromaštva poziva Vladu Srbije da smanjenje siromaštva postavi kao prioritetni cilj i da hitno unapredi politike zapošljavanja i socijalne zaštite, kako bi se sprečilo dalje siromašenje građana.

Rizik od siromaštva najveći je među domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe sa troje ili više dece, gde stopa rizika iznosi 35,8%, kao i među samohranim roditeljima sa jednim ili više izdržavane dece – 35,4%.

"Za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece uzrasta do 14 godina prag rizika od siromaštva iznosi oko 31.000 dinara, dok je za jednočlano domaćinstvo taj prag oko 15.000", navodi se u saopštenju.

Podaci o stopi rizika od siromaštva u Srbiji dobijeni su istraživanjem Republičkog zavoda za statistiku iz marta 2016. na osnovu ankete o prihodima i životnom standardu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…