1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Srbija pristupila potprogramu Mediji Kreativne Evrope

Srbija pristupila potprogramu Mediji Kreativne Evrope

Republika Srbija je, u okviru programa “Kreativna Evropa”, pristupila potprogramu “Mediji”, čime su otvorene mogućnosti za ubrzan razvoj celokupnog domaćeg audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, ali i uspešnije pozicioniranje organizacija i pojedinaca iz Srbije na međunarodnoj sceni.

Srbija je na taj način, uz ranije pristupanje potprogramu “Kultura”, kao prva zemlja van Evropske unije, zaokružila svoje učešće u programu “Kreativna Evropa” i ostvarila pristup fondu u ukupnom iznosu od 1,46 milijardi evra.
Fond potprograma “Mediji” raspolaže sa više od 800 miliona evra i namenjen je pružanju podrške filmskoj i televizijskoj produkciji, širenju mreže bioskopa, kvalitetu filmskih festivala, razvoju video igara i profesionalnom usavršavanju pojedinaca.

Učešće u potprogramu “Mediji” uticaće i na razvoj novih profesija, porast zapošljavanja u oblasti kulture i jačanje komunikacije s novim publikama.

Potprogram “Mediji” jedan je od najznačajnijih evropskih fondova, koji podržavaju produkciju, distribuciju i promociju igranih i dokumentarnih filmova, televizijskih drama i novih medija.

Cilj potprograma “Mediji” je razvijanje zajedničkog evropskog tržišta i podsticanje konkurentnosti evropske kulture na svetskom tržištu. Kao deo ovog potprograma, stvaraoci iz Srbije će svoja dela moći da plasiraju širom sveta.

Uspostavljanjem veza između sektora produkcije i distribucije, program “Kreativna Evropa” omogućava pristup novim tržištima razmenom, povećanjem vidljivosti dela i poboljšanjem njihove cirkulacije.

Prema podacima Deska programa “Kreativna Evropa” za Srbiju, veliki broj organizacija i pojedinaca iz evropskih zemalja zainteresovan je za učešće Srbije u potprogramu “Mediji”.

S obzirom na pozitivna iskustva konkurisanja u potprogramu “Kultura”, očekuje se da učešće Srbije u potprogramu “Mediji” domaćim stvaraocima obezbedi značajna finansijska sredstva i pristup novim tržištima i publikama.

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…