1. Početna
  2. Društvo
  3. Pravosuđe
  4. Srbija prekršila pravo da se ne sudi dva puta za isto delo

Srbija prekršila pravo da se ne sudi dva puta za isto delo

Evropski sud za ljudska prava

Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Srbija prekršila Protokol 7 Evropske konvencije o ljudskim pravima  (pravo da se ne sudi dva puta za isto delo) u trenutku kada je podnosioca žalbe dva puta osudila za isti prekršaj, navodi se u obrazloženju presude iz Strazbura.

Nadležni sud je naložio da Momčilo Milenković iz okoline Leskovca zbog učešća u tuči 2006. godine plati novčanu kaznu. Za isto delo protiv Milenkovića podneta je  krivična prijava i on je u aprilu 2011. godine ponovo osuđen na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od tri meseca.

Apelacioni i Ustavni sud odbacili su žalbu osuđenog uz obrazloženje da mu je suđeno za isto krivično delo po dva osnova, za kršenje javnog reda i mira u prekršajnom i za nanošenje telesnih povreda u krivičnom postupku, navodi se u obrazloženju Suda.

Evropski sud za ljudska prava naložio je Beogradu da isplati podnosiocu žalbe 3.000 evra odštete.

Sud u Strazburu u prošloj godini doneo je 17 presuda protiv Srbije, samo u jednom slučaju nije pronađeno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, navodi se u godišnjem izveštaju ovog suda.

Srpski državljani najčešće se obraćaju Strazburu zbog neizvršenja pravosnažnih sudskih presuda domaćih sudova, kršenja prava na pravično suđenje, povrede dužine sudskog procesa i diskriminacije.

Od kako je postala punopravna članica Saveta Evrope, Evropski sud za ljudska prava doneo je protiv Srbije 132 presude, od kojih je u 117 slučajeva pronađeno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, navodi se u saopštenju.

Beleži se pad broja predmeta protiv Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava. Do kraja 2015. godine protiv Srbije je podneto 1.142 pritužbe, dok je prethodnih godina taj broj bio znatno veći.

Prema statističkim podacima iz Strazbura, Srbija u odnosu na broj stanovnika ima 1,74 slučaja pred sudom na 10.000 stanovnika, što je nešto više od proseka u ostalim zemljama članicama SE.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…