Srbija pokazala visok stepen nepostupanja po presudama Evropskog suda za ljudska prava

Evropski sud za ljudska prava

Beograd, 19. februar 2020. – Evropska mreža za implementaciju (European Implementation Network − EIN) objavila je statističke podatke o sprovođenju odnosno nesprovođenju presuda strazburškog suda, prenosi NVO Astra

EIN je organizacija koja okuplja nevladine organizacije država-članica Saveta Evrope, čija je glavna delatnost zagovaranje pune i blagovremene implementacije odluka Evropskog suda za ljudska prava.

Statistički podaci pokazuju da 43% presuda koje je Evropski sud za ljudska prava doneo u prethodnih 10 godina ostane neizvršeno, što praktično znači da 1.200 presuda čeka na izvršenje.

 Srbija svojim primerom tu statistiku dopunjuje sa 22% neizvršenih presuda kojima je utvrđena odgovornost Srbije za povredu ljudskih prava.

Ove presude nisu izvršene u roku od deset godina od dana njihovog donošenja, što ukazuje na nedostatak političke volje za implementaciju odluka Evropskog suda za ljudska prava.

Tim povodom EIN je na svojoj platformi pokrenuo posebne stranice namenjene državama koje ne ispunjavaju svoje obaveze, a koje su, osim statistikom, potkrepljene i najeksplicitinijim slučajevima.

U slučaju naše zemlje to je svakako slučaj Jovanović protiv Srbije.

Evropski sud za ljudska prava je marta 2013. godine objavio svoju odluku kojom utvrđuje da je Srbija povredila pravo na privatnost i na porodični život Zorice Jovanović.

Razlog podnošenja predstavke bio je ne samo ozbiljna sumnja da sin Zorice Jovanović, rođen 1983. godine, nije umro, već i višedecenijsko ćutanje države Srbije o ovoj ozbiljnoj sumnji. Činjenice ovog sudskog slučaja su zajedničke za veliki broj sumnjivih smrti beba u porodilištima Srbije.

Evropski sud z ljudska prava je Zorici Jovanović dosudio naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljenih patnji u iznosu od 10.000 evra.

Osim toga, sud je odredio da Srbija mora preduzeti sve odgovarajuće mere, a najbolje donošenjem posebnog zakona, kojim bi propisala mehanizam čiji je cilj da obezbedi individualnu satisfakciju svim roditeljima čiji je položaj isti ili dovoljno sličan sa položajem Zorice Jovanović.

Međutim, Srbija ovaj zakon još uvek nije dobila.

Komitet ministara Saveta Evrope posebno vodi računa o presudama donetim protiv Srbije zbog povreda prava na suđenje u razumnom roku, ali i zbog slučajeva nestalih beba, te je septembra prošle godine doneo još jednu odluku namenjenu Vladi Republike Srbije, koja je podsećanje o neizvršenim obavezama države Srbije.

Sledeća sednica Saveta ministara SE biće održana od 3. do 5. marta 2020. godine i biće takođe posvećena izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Očekuje se da će i na toj sednici protiv Srbije biti doneta odluka, odnosno rezolucija, zbog neizvršavanja presuda o povredi prava na suđenje u razumnom roku i presude u slučaju nestalih beba.

Ključni razlog zbog koga Srbija učestalo gubi sporove u Strazburu, odnosno zbog koga u Srbiji dolazi do povrede ljudskih prava, jeste nepreduzimanje opštih mera za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Uredno izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava dići će standarde ljudskih prava u Srbiji na viši nivo i sprečiti da Srbija učestalo gubi sporove u Strazburu.

Tim povodom, YUCOM, UZUZ i ASTRA, kao nevladine organizacije članice Evropske mreže za implementaciju iz Srbije, izdale su zajedničko saopštenje i prosledile ga medijima i javnosti, u kome apeluju na državne organe Republike Srbije da posvete veću pažnju izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Razlog za izdavanje ovog saopštenja je opravdana briga da nepostupanje po presudama Evropskog suda za ljudska prava može imati političke i diplomatske posledice po Republiku Srbiju, dok uvek ima negativne posledice po prava građana Republike Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…