Srbija podržava politiku nagrađivanja ratnih zločinaca u RS

Građanska Vojvodina

Beograd, 27. oktobar 2016. – Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina saopštila je da je "nedopustivo i neprihvatljivo" da se potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić nije ogradio od dodele plaketa osuđenima i optuženima za ratne zločine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Umesto da napusti salu i jasno poruči da se ne slaže sa tim sramnim činom, Arsić je ostao na toj 'svečanosti' i tako zapravo poručio da se slaže sa plaketama koje su dodeljene osuđenim ratnim zločincima Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, kao i optuženom za genocid Radovanu Karadžiću", navela je Građanska Vojvodina u saopštenju, prenosi Beta.

Skupština RS na svečanoj sednici povodom 25 godina postojanja koja je održana pre tri dana, dodelila je povelje i zahvalnice prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću, nekadašnjoj potpredsednici Biljani Plavšić, posthumno Nikoli Koljeviću i drugim funkcionerima RS, kao i poslanicima koji su poginuli u ratu 1992-1995. godine. 

Građanska Vojvodina ocenila je da su institucije Republike Srpske tako još jednom duboko povredile osećanja žrtava i njihovih porodica.

"Na taj način, oni iznova stvaraju međuetničke i međureligijske podele i nepoverenje i poručuju da se od ratne politike nikada nije odustalo, a da im na pamet ne pada suočavanje s prošlošću. Srbija svojim aktivnim nečinjenjem podržava takvu pogubnu politiku, koja vodi u nove sukobe", piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvodjanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…