Srbija pionir u regionu u oblasti CSR indeksiranja

Beograd, 09. decembar 2016. (Forum za odgovorno poslovanje) – Srbija je prva zemlja u regionu zapadnog Balkana koja ima nacionalni Indeks odgovornog poslovanja (CSR indeks),  glavni je zaključak sa  sedmog CSR foruma.

Ovogodišnji CSR forum, u organizaciji Foruma za odgovorno poslovanje, okupio je relevantne predstavnike državnih institucija, kompanija, ali i ugledne goste iz inostranstva – predstavnike radnih grupa Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, kao i iz nemačke nacionalne mreže biznisa i lokalnih neprofitnih organizacija posrednika. 

 Tokom trajanja konferencije, prisutni su mogli da čuju iskustva iz Ujedinjenog Kraljevstva od Natali Kembl, članice radne grupe koju je formirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva za program koji se bavio rezultatima istraživanja uticaja biznisa sa socijalnom misijom na šire društvo. Nakon toga, predstavljen je prvi nacionalni CSR indeks – prva nacionalna online platforma za procenu društvene odgovornosti.

 Veoma smo ponosni što danas možemo da vidimo rezultate prvog ciklusa indeksiranja na nacionalnoj platformi za procenu performansi društvene odgovornosti, jer je to platfoma koja je zasnovana na objektivnim pokazateljima. Prva smo zemlja u regionu Zapadnog balkana koja ima jednu ovakvu inicijativu, i to nam sa jedne strane pruža uvid u nivo razvijenosti društveno odgovornog poslovanja u Srbiji, a sa druge, pruža mogućnost kompanijama da identifikuju svoje snage i slabosti, kako bi bile u prilici da svoje poslovanje zasnovano na principima održivosti unaprede, izjavio je  Neven Marinović, izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva.

Na proglašenju prve nacionalne CSR indeks liste obratila se Katarina Obradović-Jovanović, pomoćnica ministra privrede, Laura Pavlović u ime USAID Kancelarije za ekonomski i demokratski razvoj, kao i David Litgou, predsednik NALED-ovog Etičkog komiteta.

Primere dobrog društveno odgovornog poslovanja na globalnom nivou preneo je predsednik kompanije General Electric Mađarska, Jorg Bauer koji je sve prisutne upoznao sa jednom od najuspešnijih praksi angažovanja u lokalnim zajednicama sprovedenih na svetskom nivou, dok je nemačka iskustva CSR-a u malim preduzećima prenela Kristel Nelius, projektna menadžerka UPJ- Nemačke nacionalne mreže biznisa i lokalnih neprofitnih organizacija posrednika. Na ovogodišnjem Forumu svoje učešće uzeli su i predstavnici kompanija Coca-Cola Hellenic, Telenor, Delhaize Srbija, Vojvođanska banka.

Realizaciju konferencije omogućile su kompanije članice Foruma za odgovorno poslovanje, Maxi, Eurobank, Societe Generale i Vip mobile.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…