1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Srbija i Evropska unija
  5. Srbija ne povlači sav novac koji joj pripada iz fondova EU

Srbija ne povlači sav novac koji joj pripada iz fondova EU

Beograd, 19. jul 2017. – Član odbora Evropskog parlamenta za budžetsku kontrolu Derek Von rekao je 18. jula u Beogradu da je Srbija postigla napredak u oblasti trošenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU (IPA) i da uspešno ispunjava ciljeve koje EU postavlja u pogledu tih sredstava.

Istovremeno je predstavnik Evropskog revizorskog suda podsetio da IPA fondovi ne služe samo za infrastrukturu, već za svojevrsnu pripremu za ulazak u EU kroz usvajanje zakona, sprovođenje reformi, borbu protiv korupcije, fiskalne ciljeve i podršku vladavini prava.

Na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, Von je pohvalio infrastrukturne projekte u Srbiji i rekao da je "impresioniran" obnovom područja poplavljenih 2014, što je naveo kao jedan od primera kako novac iz IPA fondova pomaže ljudima i zajednicama.

Prema njegovim rečima, Srbija je do sada iz IPA fondova povukla preko milijardu evra.

On je rekao da Srbija trenutno ne povlači sav novac koji joj pripada iz fondova EU i da tu vidi prostor za napredak, jer bi to omogućilo ostvarenje više projekata od kojih su neki povezani i sa poglavljima u pristupnim pregovorima sa EU.

Von je dodao da je EU prijatelj Srbije i da njenu važnost za EU pokazuje činjenica da EU najbrojniju delegaciju ima upravo u Srbiji.

Član Evropskog parlamenta i Evropskog revizorskog suda Sabolč Fazakaš je rekao da IPA fondovi ne služe samo za infrastrukturu, već za svojevrsnu pripremu za ulazak u EU, kroz usvajanje zakona, sprovođenje reformi, borbu protiv korupcije, fiskalne ciljeve i podršku vladavini prava, i da je zadovoljan jer je Srbija prihvatile sve preporuke iz EU u tom pogledu.

Kako je naveo, Evropski revizorski sud nije pronašao nikakve manjkavosti u trošenju sredstava, svi programi ispunjavaju se po planu a Državna revizorska institucija postavljena je prema najvišim standardima.

Fazakaš je rekao i da EU Zapadni Balkan vidi kao celinu i da misli da Srbija može biti koordinacioni centar za projekte za ceo region.

Konferenciji su prisustvovali i poslanici Evropskog parlamenta Patricija Šulin, Arnt Kon, Martina Dlabajova i Rišard Čarnecki.

Delegacija Odbora EP za budžetsku kontrolu posetila je i Poljoprivredno-hemijsku školu u Obrenovcu, koja je obnovljena kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.

"Važno je za nas da vidimo kako je potrošen novac i kako se koriste fondovi Unije i zato je ova poseta za nas važna", rekao je Von tom prilikom.

Tokom dvodnevnog boravka u Srbiji delegacija Odbora za budžetsku kontrolu Evropskog parlamenta imala je priliku da oceni koliko efikasno se u Srbiji troše finansijska sredstva EU, kakva je efikasnost i delotvornost uspostavljenih struktura za planiranje i realizaciju pretpristupnih fondova i kakvi su planovi Srbije za održavanje administrativnih kapaciteta u toj oblasti, navodi se na sajtu Delegacije EU u Srbiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…