Srbija nazadovala u oblasti rodne ravnopravnosti

Ženeva, 26. oktobar 2016. – Srbija je u proteklih godinu dana malo nazadovala po rodnoj ravnopravnosti i spustila se za tri mesta, na 48. poziciju među 144 zemlje, objavio je Svetski ekonomski forum.

U svetu je rodno najravnopravnija zemlja osmu uzastopnu godinu Island a najneravnopravniji je ponovo Jemen, pokazao je Forumov Globalni indeks rodne ravnopravnosti za 2016. prenosi Beta.

Po kriterijumu ekonomske ravnopravnosti žena i muškaraca Srbija je na 70. mestu u svetu, po ravnopravnosti u oblasti zdravlja je 76. a u domenu obrazovanja 49, dok je po zastupljenosti žena u politici 42.

U 2015. godini Srbija je po indeksu rodne ravnopravnosti bila na 45. mestu među 145 zemalja a u 2014. godini 54. među 142 zemlje.

Jaz u rodnoj ravnopravnosti u Srbiji manji je nego u zemljama iz okruženja i Albanija je 62. na globalnoj listi, Hrvatska 68, Makedonija 73, Bosna i Hercegovina 83. a Crna Gora 89.

Listu rodno najravnopravnijih zemalja predvodi Island, druga je Finska koja je preuzela to mesto Norveškoj, Švedska je četvrta a peta je Ruanda.

Irska je šesta u svetu po rodnoj ravnopravnosti, Filipini su sedmi, Slovenija osma, Novi Zeland deveti a Švajcarska je ispala iz deset vodećih i ustupila mesto Nikaragvi.

Zemlje zapadne Evrope, uključujući tri najveće ekonomije – Francusku (17.), Nemačku (13.) i Britaniju (20.), drže 11 od 20 vodećih pozicija na listi.

Neke zemlje tog regiona treba još dosta da urade da unaprede rodnu ravnopravnost – Italija je pala za devet mesta, na 50, a Grčka za pet, na 92. poziciju globalne liste.

Ipak je zapadna Evropa zatvorila 75% rodnog jaza, više od drugih regiona, i, ako nastavi ovim tempom, ukloniće jaz u ekonomskoj rodnoj ravnopravnosti za 47 godina.

Relativno mali jaz u rodnoj ravnopravnosti beleži se u regionu istočne Evrope i centralne Azije gde su četiri zemlje među prvih 25 – Slovenija (8.), Letonija (18.), Estonija (22.) i Litvanija (25.).

SAD su od prošle godine pale za 17 mesta i sada su 45. dok je od zemalja BRIKS najbolje plasirana po rodnoj ravnopravnosti Južna Afrika (15.), Rusija je 75, Brazil 79, Indija 87. a Kina 99.

Forum navodi da je cilj globalnog izveštaja o rodnoj ravnopravnosti da pokaže da li zemlje svoje resurse i prilike distribuiraju jednako muškarcima i ženama. Za izveštaj se meri jaz u rodnoj nejednakosti u četiri kategorije sa brojnim kriterijumima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…