Srbija nazadovala po rodnoj ravnopravnosti

rodna ravnopravnost

Srbija je po rodnoj ravnopravnosti na 54. mestu nove liste Svetskog ekonomskog foruma na kojoj su 142 zemlje i slabije je pozicionirana nego 2013, kada je bila 42. od 136 zemalja. P

o rodnoj ravnopravnosti u 2014. godini prednjače Island, Finska i Norveška dok je u Jemenu jaz između muškaraca i žena najveći. Forum procenjuje da će za postizanje ravnopravnosti muškaraca i žena na radnom mestu biti potrebno još osam decenija.

Kada se radi o ujednačenosti plata za isti posao, Srbija zauzima 89. mesto, a po ujednačenom učešću žena i muškaraca u ekonomiji 67. u odnosu na 59. u 2013, pokazao je Globalni indeks rodne ravnopravnosti koji je Forum objavio 28. oktobra.

Srbija je 54. po ravnomernom pristupu muškaraca i žena obrazovanju, što je malo poboljšanje u odnosu na 55. mesto u 2013, dok je po ravnopravnosti u oblasti zdravlja 74. a 2013. je bila 111.

Istovremeno je Srbija 108. u svetu po zastupljenosti žena na ministarskim pozicijama dok je po broju žena u parlamentu na 22. mestu.

Od zemalja iz okruženja na listi su i Hrvatska (na 55. mestu svetske liste), Makedonija (70), Crna Gora (74) i Albanija (83).

Zemlje su inače rangirane po sposobnosti da smanje razlike između muškaraca i žena u četiri ključne oblasti – ekonomiji, politici, obrazovanju i zdravstvu.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…