Srbija, na zadovoljavajući način, sprovela samo dve od 13 preporuka za borbu protiv korupcije

GRECO

Strazbur, 26. novembar 2020. – Grupa država za borbu protiv korupcije (GRECO) saopštila je da je Srbija na zadovoljavajući način sprovela samo dve od 13 preporuka datih još 2015. godine, pa je situaciju u Srbiji ocenila kao „globalno nezadovoljavajuću“ u drugom izveštaju o usklađenosti.

Deset preporuka je samo delimično sprovedeno, dok preporuka o usvajanju kodeksa ponašanja za narodne poslanike uopšte nije sprovedena„, upozorio je GRECO, antikorupcijsko telo Saveta Evrope, uz napomenu da bi usvajanje tog kodeksa trebalo da ostane prioritet.

U izveštaju se skreće pažnja na to da činjenica da su ustavne reforme u Srbiji još u toku i dalje predstavlja prepreku za sprovođenje niza preporuka GRECO koje se tiču sudija i tužilaca.

GRECO je veoma zabrinut zbog prilično zatrovanog okruženja u kojem se odvijao proces konsultacija o ustavnim amandmanima, iz koga su se brojne nevladine organizacije povukle, uključujući Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije„, konstatuje to antikoripcijsko telo i ohrabruje vlasti u Srbiji da ne štede napore kako bi osigurali da amandmani dobiju najširu moguću podršku i da budu u skladu sa preporukama GRECO, posebno u pogledu sastava Visokog saveta sudstva.

S druge strane, ocenjuju da je napravljen korak napred usvajanjem novog Zakona o lobiranju, kao i da je transparentnost procesa izrade zakona dodatno poboljšana.

GRECO pozdravlja i usvajanje novog Zakon o sprečavanju korupcije, iako primećuje i nedostatke u tom propisu.

Njime se unapređuju pravila o sukobu interesa i pružaju se adekvatne garancije nezavisnosti Agencije za sprečavanje korupcije, kao i proširenje njenih nadležnosti u smislu sprečavanja i rešavanja o sukobu interesa, ali ne postoje jasni kriterijumi za omogućavanje ili ograničavanje nosilaca javnih funkcija u obavljanju poslovne aktivnosti„, naglašava GRECO.

To telo upozorilo je da nosioci javne funkcije i dalje imaju puno diskreciono pravo da prijave ili ne prijave delove svoje imovine, da se neke vrste imovine nosilaca javnih funkcija javno ne objavljuju, kao i da je maksimalni nivo novčanih kazni zbog kršenja zakona (prekršaji) i dalje je nizak.

Propust nosilaca javnih funkcija da prijave prihod ili davanje lažnih informacija u vezi sa prihodima nije kvalifikovan kao krivično delo, navodi se u izveštaju i dodaje da je to razlog zbog koga je GRECO zaključio da je ta preporuka samo delimično sprovedena.

GRECO u zaključku navodi da prepoznaje napore koje su vlasti u Srbiji preduzele od privremenog izveštaja 2019. godine ali da, kako je značajna većina preporuka i dalje delimično sprovedena, nema drugog izbora nego da situaciju smatra „globalno nezadovoljavajućom“ i da zatraži od šefa delegacije Srbije da izvesti o napretku u primeni nerešenih preporuka do 31. oktobra 2021. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…