1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Srbija i Evropska unija
  5. Srbija malo uradila na zaštiti životne sredine

Srbija malo uradila na zaštiti životne sredine

Srbija je malo napredovala na planu zaštite čovekove okoline i borbe protiv klimatskih promena iz poglavlja 27 u pregovorima o ulasku u EU i potrebni su joj strateško planiranje, veći administrativni kapaciteti i značajne investicije kako bi se dodatno uskladila sa politikom Evropske unije na tom planu, ocenila je Evropska komisija u novom Izveštaju o napretku u procesu pristupanja EU.

U izveštaju se navodi da napore Srbije za jačanje kontrole i sprovođenje prioriteta treba da prati uklanjanje nedoslednosti i „rupa“ u zakonu, kao i da je potreban efikasan i trajan sistem finansiranja životne sredine i klimatskih akcija. Takođe Srbija do prvog kvartala 2015. treba da izvesti o nameri za učešće u Klimatskom sporazumu 2015, novom globalnom sporazumu o klimatskim promenama.

Na polju prirodne sredine, kako je ocenjeno, u Srbiji u proteklih godinu dana nije bilo napretka na planu horizontalnog zakonodavstva ali su zabeležena unapređenja kod izveštavanja. Naime, u 2013. je 225 operatera, od 255 koji imaju tu obavezu, dostavilo izveštaje Nacionalnom registru izvora zagađenja, međutim, potrebni su veći napori da se unapredi izveštavanje iz sektora poljoprivrede i rudarstva.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…