Srbija je napredovala u borbi protiv korupcije u sistemu odbrane, ali ostaju zabrinjavajući trendovi

Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Srbija je napravila pomak u sprovođenju antikorupcijskih mera u Ministarstvu odbrane, ali su i dalje izraženi polizacija Vojske, slaba unutrašnja kontrola i netransparentno upravljanje odbrambenom industrijom, glavni su nalazi istraživanja Globalni anti-korupcijski indeks odbrane koje je sprovela Međunarodna transparentnost u saradnji sa Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku. 

Organizacija Međunarodna transparentnost objavila je danas nalaze za Srbiju u okviru istraživanja Globalni anti-korupcijski indeks odbrane (eng. Government Defence Anti-Corruption Index), koje je sprovedeno u periodu 2014-2015. i obuhvatilo preko 100 zemalja. Indeks meri rizike od korupcije u sistemima odbrane. Procena rizika za Srbiju urađena je u saradnji sa Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku.

Srbija je napravila pomak u odnosu na 2013.

Srbija je ostvarila 148 od maksimalnih 284 poena, što predstavlja napredak u odnosu na 2013. kada je imala 121 od 280 poena. Time je Srbija napredovala iz grupe D – zemlje sa visokim rizikom od korupcije, u grupu C –  zemlje sa umerenim rizikom od korupcije, u kojoj se nalazi sa, između ostalih, Francuskom, Austrijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Bugarskom. Najbolje plasirane zemlje, sa veoma niskim rizikom od korupcije, su Velika Britanija i Novi Zeland.

U poređenju sa prethodnim istraživanjem, sprovedenim u periodu 2012-2013, Srbija je ostvarila napredak u oblasti finansija i javnih nabavki. Tome su naročito doprineli uvođenje programskog budžetiranja i novi anti-korupcijski mehanizmi predviđeni u sadašnjem Zakonu o javnim nabavkama koji je stupio na snagu 2013.

Slaba unutrašnja kontrola i netransparentno upravljanje odbrambenom industrijom predstavljaju najveće rizike

S druge strane, glavni rizici od korupcije javljaju se usled:

  • Slabe unutrašnje kontrole: kao glavni organ unutrašnje kontrole u cilju sprečavanja korupcije pojavljuje se Vojnobezbednosna agencija (VBA), a ne Inspektorat odbrane. To znači da se borba protiv korupcije i dalje svodi na istragu krivičnih dela umesto na prevenciju.
  • Nedostatka sveobuhvatne evidencije pokretnih stvari.
  • Netransparentnog upravljanja odbrambenom industrijom.
  • Širokih diskrecionih ovlašćenja nadređenih starešina u upravljanju ljudskim resursima, što povećava rizik od nepotizma i potencijalno sprečava selekciju najboljeg kadra.

Dalje, parlamentarni nadzor nad upravljanjem finansijama u Ministarstvu odbrane znatno je ograničen, budući da Narodna skupština redovno dobija nacrte zakona o budžetu Srbije sa zakašnjenjem. Osim toga, Odbor za odbranu i unutrašnje poslove nijednom nije razmatrao neki izveštaj Državne revizorske institucije koji se odnosi na Ministarstvo odbrane.

Iako u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije postoje procedure za sprečavanje korupcije, ostaje potreba da se ojačaju mehanizmi za procenu i povećanje svrsishodnosti nabavki. U ovom trenutku, činjenica da je Strategijski pregled odbrane u celosti označen stepenom tajnosti onemogućava javnost da preispituje da li se izdaci za odbranu prave u skladu sa strateškim prioritetima Ministarstva odbrane.

Oslanjajući se na nalaze istraživanja Međunarodne transparentnosti, Beogradski centar za bezbednosnu politiku zalaže se za dalje reforme radi sprečavanja korupcije u sistemu odbrane. U tom cilju, potrebno je:

  • Objaviti verziju Strategijskog pregleda odbrane sa prekrivenim poverljivim podacima;
  • Osnažiti poziciju Inspektorata odbrane kao nosioca unutrašnje kontrole odgovornog za praćenje sprovođenja anti-korupcijskih mera;
  • Povećati transparentnost odbrambene industrije akata koji uređuju odnose između Ministarstva odbrane i fabrika koje pripadaju odbrambenoj (namenskoj) industriji Srbije. Takođe je važno da ove fabrike objave informacije o upravljačkoj strukturi i finansijskom poslovanju;
  • Unaprediti upravljanje ljudskim resursima uvođenjem kadrovskih saveta za odlučivanje o unapređenju svih oficira i podoficira, kao i instance van lanca komandovanja koja bi nadzirala unapređivanje i raspoređivanje na formacijska mesta.

Politizacija je trend koji najviše zabrinjava

Značajan rizik predstavlja politizacija vojske, trend koji se intenzivirao u prethodnom periodu. Postoje indicije da pripadnici vojne policije štite članove porodica visokih državnih funkcionera (iako ti članovi porodica nemaju pravo na zaštitu). Kontrolni postupak Zaštitnika građana u VBA je efektivno ometao sam ministar odbrane. Na pad helikoptera u martu ove godine značajno je uticalo nepoštovanje propisanih i dobro razrađenih procedura usled političkih pritisaka.

Ministar odbrane proteklih dana je izjavljivao da je Vojska Srbije zadužena za bezbednost premijera, uprkos činjenici da ni u zakonu ni u strateškim dokumentima takva misija Vojske nije predviđena. Stoga je prvi prioritet Ministarstva odbrane i Vojske Srbije izgradnja otpornosti na protivpravni politički uticaj.

.Izvor: Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…