Srbija izgubila punopravno članstvo Evropske asocijacije za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju

debata

Beograd, 03. mart 2020. – Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije (NAT) izgubilo je status punopravnog člana Evropske asocijacija za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Kako se navodi u saopštenju NAT, objavljenom na portalu te organizacije, na sednici Borda ENQA održanoj 20. februara 2020. godine ovom telu nije obnovljeno punopravno članstvo, a najvažnija primedba odnosi se na nezavisnost donošenja akreditacionih odluka od strane NAT.

Ocenjeno je da je time ugrožena nezavisnost donošenja akreditacionih odluka od strane NAT i nije ispunjen određeni deo Evropskog standarda i smernica za osiguranje kvaliteta (ESG), koji se odnosi na nezavisnost agencija. Otklanjanje te primedbe, imajući u vidu da je u pitanju procedura predviđena Zakonom, nije bilo moguće bez promene zakona. Zbog toga je NAT pokrenuo inicijativu za izmenu i dopunu Zakona o visokom obrazovanju u tom delu, što je i dokumentovao članovima recenzentske komisije ENQA prilikom spoljašnje provere u oktobru 2019. godine”, piše u saopštenju.

Iz Nacionalnog tela za akreditaciju uveravaju da će postupiti po svim primedbama u ostavljenom roku od dve godine, a u međuvremenu će u ENQA imati status pridruženog člana, kao i najveći broj agencija država koje nisu članice EU.

Dodaju i da članstvo u ENQA ne utiče na priznanje diploma naših visokoškolskih ustanova, te da će se priznavanje diploma sa Univerziteta u Srbiji vršiti na isti način kao i do sada, po kriterijumu ocene planova i programa po kojima su podnosioci zahteva za priznavanje diploma studirali.

Status punopravnog člana Evropske asocijacija za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju Srbija je prethodno izgubila u februaru 2018. godine i stavljena je u status „pod nadgledanjem“, uz mogućnost da otkloni primedbe ENQA u primeni Evropskih standarda i smernica za osiguranje kvaliteta (ESG) i obnovi punopravno članstvo u roku od 2 godine, što se prema odlukama Borda ENQA nije desilo.

Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije formirala je Vlada Srbije u julu 2018. godine, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Prema članu 23. Zakona o visokom obrazovanju, Nacionalni savet za visoko obrazovanje može da promeni odluku o akreditaciji koju je doneo NAT.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…