Srbija ispunila trećinu predloga iz Bele knjige stranih investitora

izveštaj

Beograd, 8. novembar 2017. – Savet stranih investitora je u novoj "Beloj knjizi" ocenio da je Srbija, u odnosu na prethodnu godinu, ostvarila napredak u trećini predloga koje je to udruženje dalo 2016. za unapređenje uslova poslovanja ali da ovogodišnji uspeh nije nadmašio ostvareno iz prethodne godine.

Najveći napredak zabeležen je u oblasti građevinskog zemljišta i izgradnje, a sledi zaštita korisnika finansijskih usluga. Od 11 preporuka iz prethodne "Bele knjige", kod šest je ostvaren određeni napredak, dok u ostatku nije bilo napretka.

Predsednica Saveta stranih investitora (FIC) Jana Mihajlova rekla je 8. novembra na predstavljajnju "Bele knjige" da je Vlada Srbije u poslednjih godinu dana ostvarila dobre makroekonomske rezultate, ali da je od ključne važnosti da se podstakne jači ekonomski rast.

Ona je istakla da Savet očekuje da zajednička radna grupa osnovana sa Vladom postane mehanizam za ubrzanje reformi sa dva cilja – da se ubrza usklađivanje zakona sa regulativom EU i da se poboljša primena zakona.

Mihajlova je rekla da je zbog toga važno da vlada nastavi pristupne pregovore sa EU, kao okvir za unapređenje uslova za poslovanje, zakona i njihove primene.

"Tri ključna očekivanja Saveta od Vlade Srbije su da podstakne jači ekonomski rast tako što će fiskalnu konsolidaciju učiniti održivom, da unapredi sprovođenje zakona i nastavi usklađivanje propisa sa EU regulativom", kazala je ona.

Dodala je da je održiva fiskalna konsolidacija moguća samo kroz snažne strukturne reforme sa fokusom na privatizaciju i korporativizaciju državnih preduzeća.

"Za privredu je važno da se uvede doslednija i efikasnija primena propisa, naročito u oblasti poreske politike, za šta je neophodna modernizacija državne uprave, uključujući i poresku administraciju", rekla je Mihajlova.

Prioriteti u reformama, po njenim rečima, treba da budu u sedam oblasti – porezima, radu, inspekciji i bezbednosti hrane, nekretninama i izgradnji, digitalizaciji i elektronskom poslovanju, stečaju i deviznom poslovanju.

Savet stranih investitora je u "Beloj knjizi" ocenio da je Srbija, u odnosu na prethodnu godinu, ostvarila napredak u 33% predloga koje je to udruženje dalo 2016, ali da ovogodišnji uspeh nije nadmašio ostvareno iz prethodne godine.

Najveći napredak ostvaren je u oblasti građevinskog zemljišta i izgradnje, što je ocenjeno najvećom prosečnom ocenom 2,13. Sledi zaštita korisnika finansijskih usluga koja je ocenjena sa dva, napredak u oblasti transporta ocenjen je sa 1,95, a u duvanskoj industriji sa 1,96.

Od oktobra 2016. do oktobra 2017. najmanji napredak ostvaren je u Zakonu o privrednim društvima, Zakonu o porezu na dobit pravnih lica, restituciji i standardima kvaliteta u proizvodnji mleka, što je ocenjeno jedinicom.

U borbi protiv sive ekonomije postignut je napredak što je ocenjeno sa 1,55.

Od 11 preporuka koje su predstavljene u "Beloj knjizi" 2016. godine šest je ostvarilo određeni napredak, dok u ostatku nije bilo napretka, preneo je Euractiv..

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…