Srbija: Društvo batinaša i ratnih huškača ili moderno društvo koje ceni mir, demokratija i sloboda?

Beograd, 18, januar 2017. – Povodom napada na tribini Srpske napredne stranke u Beški Inicijativa mladih za ljudska prava obratiće se medijima 19. januara 2017. sa početkom u 14 časova u Medija centru.

Na konferenciji će predstavnici Inicijative govoriti o samom događaju i narednim koracima Inicijative u tom pogledu i najaviti aktivnosti u predstojećoj predizbornoj kampanji u kojoj će biti određen karakter društva u kome živimo: da li je to društvo batinaša, nasilnika i ratnih huškača, ili je to moderna Srbija u kojoj se cene mir, demokratija i sloboda.

Inicijativa mladih za ljudska prava je u Domu kulture u Beški na kratko prekinula tribinu na kojoj je, u organizaciji lokalnog odbora Srpske napredne stranke, govorio ratni zločinac Veselin Šljivančanin. Kada je Šljivančanin počeo da govori, aktivistkinje Inicijative su razvile transparent “Ratni zločinci da ućute da bi se progovorilo o žrtvama”, i počeli da duvaju u pištaljke. Momentalno je započeo fizički linč, o kome postoje brojni video zapisi. Devet aktivista/aktivistkinja Inicijative je povređeno, od kojih je dvoje zadobilo lekarsku pomoć.

Funkcioneri SNSa, uključujući i ministra unutrašnjih poslova Stefanovića kasnije su izneli niz neistina o samom događaju i započeli orkestriranu kampanju manipulacije javnosti i satanizacije Inicijative mladih.

Inicijativa smatra da je veoma opasno to što članovi Vlade Republike Srbije, kao i najviši predstavnici Srpske napredne stranke i njima bliskih političkih partija, u proteklom periodu o regionu bivše Jugoslavije govore u ratnohuškačkom tonu. Na ovaj način, u atmosferi kampanje za predsedničke izbore, služe se retorikom koja predstavlja ozbiljnu pretnju miru i stabilnosti. U tim naporima koriste se raznim sredstvima, ne prezajući od pozivanja osuđenih ratnih zločinaca da govore u javnim institucijama i ustanovama.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…