Srbija dobila tri nova zaštićena područja prirode

reka

Beograd, 05. jun 2020. – Srbija je od ove godine bogatija za tri zaštićena područja prirode, čime je zaštićeno 7,66 odsto ukupne teritorije zemlje.

To su specijalni rezervati prirode duž Morave, „Brzansko moravište“ i „Osredak„, i geološki fenomen Spomenik prirode „Blederija„, koji je stanište velikog broja retkih i ugroženih vrsta.

Proglašenjem ovih područja u Srbiji je trenutno zaštićeno 7,66 odsto teritorije, odnosno 677.950 hektara u okviru 450 područja, objavio je Zavod za zaštitu prirode Srbije povodom svetskog Dana zaštite životne sredine, 5. juna.

Direktor zavoda Aleksandar Dragišić je ukazao i da je pored institucionalne zaštite, za očuvanje prirode jednako značajno nastojanje da svaki građanin Srbije bude svestan značaja očuvanja prirodnih vrednosti, biodiverziteta i geonasleđa i da svojim ponašanjem i svakodnevnim odnosom doprinosi njihovoj boljoj zaštiti.

Specijalni rezervat prirode „Brzansko moravište„, površine gotovo 65 hektara, na teritoriji grada Jagodine i opštine Batočina, stavljen je pod zaštitu kao područje značajno sa aspekta zaštite ptica močvarica, kao deo koridora za njihove migracije, a obezbeđuje i uslove za gnežđenje mnogih retkih i zaštićenih vrsta ptica.

Na ovom prostoru redovno boravi oko 60 strogo zaštićenih vrsta ptica, od kojih se oko 30 tu i gnezdi.

Od posebnog interesa za zaštitu izdvajaju se mali vranac, čapljica, gak, siva čaplja, mala bela čaplja, bela roda, crna roda, crnka, orao kliktaš, vivak, žalar slepić, obična čigra, sivi svračak.

Brzansko moravište je prvo područje duž Velike Morave stavljeno pod zaštitu i jedno je od poslednjih očuvanih močvarnih staništa, stari meandar reke Velike Morave kod sela Brzan.

Specijalni rezervat prirode „Osredak„, kod Kruševca, na površini od gotovo 246 hektara, zaštićen je kako bi se očuvala močvarna staništa u dolini Zapadne Morave, koja se sastoje od spleta starih rukavaca, mrtvaja i desetine novonastalih jezera, kao i paleozojskih kristalastih škriljaca preko kojih se prostiru belovodski peščari, panonsko-pontski sedimenti.

Područje je pod zaštitom i da i bi se očuvale 44 biljne vrste, ostatak poplavnih lužnjakovih šuma, zajednice bele i krte vrbe, bele i crne topole, rakite, ugroženih biljnih vrsta kao što su žuti lokvanj, gronjasti šilj, rastavić i gavez, staništa ptica koja čine deo koridora migracije, kao i da bi se obezbedili uslovi za gneždenje mnogih retkih i zaštićenih vrsta (83 vrste ptica) i staništa za vodozemce i gmizavce.

Spomenik prirode „Blederija„, površine gotovo 400 hektara u blizini Kladova, stavljen je pod zaštitu da bi se očuvalo bogatstvo i raznovrsnost oblika geodiverziteta.

Izvorište Blederije je razbijenog tipa, sa četiri mesta isticanja vrela, dva akumulativna vodopada i velikom akumulacijom sedimentne stene bigar u donjem toku, a tu je i vrelska pećina Sokolovice.

Kancelarija UN u Srbiji saopštila je povodom Dana prirode da je Srbija jedan od šest centara evropskog biodiverziteta, pošto je habitat 43,3% svih evropskih biljnih i životinjskh vrsta.

U saopštenju se navodi da se, u skladu sa Konvencijom o biološkoj raznovrsnosti koju je potpisala 2002. godine, Srbija obavezala da će zaštititi 17% svoje teritorije.

U toj oblasti, kako se navodi, poslednjih godina je zabeležen određeni naopredak – Rezervat biosfere Bačko podunavlje uključen je 2017. godine u svetsku listu prirodnih rezervata UNESKO, dok je Nacionalni park Đerdap prvi lokaliet u Srbiji koji je nominovan za Globalnu mrežu geoparkova po okrilljem UNESCO.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se svake godine 5. juna u više od sto zemalja sveta.

Taj datum je usvojila Generalna skupština UN, jer je na taj dan 1972. godine održana Кonferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu.

Cilj obeležavanja je skretanje pažnje vlada država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja.

Dan zaštite životne sredine u svetu se obeležava uz slogan „Vreme je za prirodu“ kroz kampanje i akcije usmerene na očuvanje biodiverziteta i ukupne prirodne baštine, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…