Srbija da pojača napore na rešavanju diskriminacije Roma

Savet Evrope

Strazbur, 19. april 2021. – Srbija treba da nastavi i da pojača napore na odlučnom rešavanju strukturne diskriminacije Roma, ocenjeno je u preporukama Komiteta ministara Saveta Evrope (SE) objavljenim na zvaničnom sajtu SE.

Intenziviranje napora je, kako se navodi u izveštaju, neophodno u pogledu „njihovog državljanstva, stanovanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja i zapošljavanja, kao i na planu poboljšanja njihovog učešća u ekonomskom i socijalnom životu„.

Među merama koje Komitet preporučuje, u cilju bolje primene Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, nalazi se i podizanje svesti pripadnika romske manjine koji žive u neformalnim naseljima, kao i relevantnih radnika u zajednici, o zakonodavnim standardima i pravnim lekovima koji su na raspolaganju žrtvama diskriminacije.

Prioritet treba dati ekonomskoj revitalizaciji područja gde žive pripadnici nacionalnih manjina u perifernim i ekonomski zaostalim oblastima, uključujući poboljšanje infrastrukture i podsticaje za veće mogućnosti zapošljavanja, navodi se u rezoluciji o primeni Okvirne konvencije, koju je Komitet usvojio na sastanku 15. aprila.

U dokumentu se ukazuje i na potrebu uklanjanja svih oblika segregacije romske dece i njihovog uključivanja u redovno obrazovanje.

Navodi se i da treba pojačati napore na sprečavanju njihovog odsustvovanja sa nastave i ranog napuštanja škole, između ostalog uključivanjem i pedagoških asistenata.

Ocenjeno je i da što pre treba usvojiti i primeniti konkretne i efikasne mere u cilju većeg predstavljanja nacionalnih manjina u javnoj administraciji.

Među preporukama je i pokretanje kampanje informisanja uoči narednog popisa, kako bi se podigla svest pripadnika nacionalnih manjina o prednostima i koristima njihovog učešća u popisu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…