Srbija da poboljša borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Savet Evrope

Savet Evrope pozvao je Srbiju da ustanovi jasnu krivičnu politiku za istrage i procese o pranju novca, kao i da uradi više u borbi protiv finansiranja terorizma.

U danas objavljenom izveštaju tela Saveta Evrope protiv pranja novca Manivol (MONEYVAL) vlasti u Srbiju su pohvaljene zbog poboljšanja pravnog i institucijalnog okvira, ali je utvrdjeno da Srbija ne radi dovoljno u sistematskoj borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Srbija je suočena s mnoštvom pretnji u vezi s pranjem novca, navodi se u izveštaju uz ocenu da najveća pretnja dolazi od organizovanih kriminalnih grupa umešanik u trgovinu drogama i ljudima.

Smatra se da utaja poreza i korupcija donose značajnu dobit kriminalu, navodi se u izveštaju o Srbiji i dodaje da su kupovina nekretnina, vredne pokretne imovine i investicije u hartije od vrednosti najčešće metode pranja novca, zbog čega su bankarstvo, doznake i sektor nekretnina posebno podložni rizicima od pranja novca. 

"Mada je ustanovljeno je da banke i kompanije za doznake potpuno primenjuju efektivne mere protiv tih rizika, to nije uvek slučaj s agentima za nekretnine", navodi Savet Evrope.

Vlasti u Srbiji su pohvaljene za napore u ispitivanju važnog slučaja za pranja novca povezano s organizovanim kriminalom, ali su pozvane da hitno urade nešto kako bi se osiguralo da se napori u borbi protiv pranja novca bili adekvatni rizicima s kojima se Srbija suočava u toj oblasti.

Treba ustanoviti jasnu krivičnu politiku za istrage i procese zbog pranja novca, uključujući pravljenje centralne baze podataka za sve slučajeve.

Sa separatističkim i ekstremističkim grupama u regionu, Srbija je suočena s povišenim rizicima finansiranja terorizma, posebno u vezi s neprofitnim sektorom i neformalnim novčanim doznakama.

Vlasti su prepoznale to i preduzele mere za suzbijanje tih rizika, navodi se izveštaju, ali i dodaje da nema osuda za finansiranje terorizma, dok je pokrenut samo jedan sudski postupak, navedeno je u izveštaju stručnjaka Saveta Evrope.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…