1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Srbija: Blizu polovine građana za članstvo u EU

Srbija: Blizu polovine građana za članstvo u EU

evropske integracije

Blizu polovine građana Srbije bi podržalo članstvo zemlje u EU na referendumu o tome, dok bi nešto više od četvrtine glasalo protiv članstva, pokazuje redovno istraživanje javnog mnjenja Kancelarije za evropske integracije. Stopa podrške građana članstvu u EU se nije u većoj meri promenila u odnosu na prethodno istraživanje iz juna 2015, dok je stopa protivljenja članstvu ostala nepromenjena. Većina građana, kao i ranijih godina, smatra da bez obzira na evropske integracije reforme treba sprovoditi a da sa Prištinom treba kroz dijalog rešavati otvorena pitanja. Za građane Srbije Švajcarska i dalje predstavlja najbolji model uređenja države, dok se percepcija građana bitnije promenila u korist EU kada je reč o tome ko je najveći donator Srbije od 2000. godine.

Prema istraživanju sprovedenom u decembru prošle godine, čiji rezulati su objavljeni danas, ako bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje naše zemlje u EU?" 48% građana bi glasalo za članstvo u Uniji.

Protiv bi se izjasnilo 28% građana, a ne bi glasalo 15% građana, dok 9% ne zna ili nema odgovor, rezultati su istraživanja pod nazivom „Evropska orijentacija građana Srbije“ u kome je učestvovalo 1.027 punoletnih ispitanika.

U odnosu na juni podrška članstvu je opala za jedan procentni poen, dok je procenat građana koji su protiv članstva ostao nepromenjen. Prema istraživanju iz juna, 49% građana je reklo da bi glasalo za članstvo u EU, 28% da bi glasalo protiv, 17% ne bi glasalo uopšte, dok 6% nije znalo šta bi odgovorilo.

Prema istraživanju iz decembra, 30% ispitanika je reklo da bi članstvo u EU za njih bila dobra stvar, 29% građana smatra da je to loše, a 41% misli da to nije ni dobra ni loša stvar.

Za najveći broj građana, 18%, članstvo u EU predstavlja mogućnost da se uredi stanje u državi, više mogućnosti za zapošljavanje (16%), put ka boljoj budućnosti mladih ljudi (15%), kao i mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (12%).

Kao i u prethodnom istraživanju, najviše građana, 32%, što je 7 procentnih poena više u odnsou na jun, smatra da je švajcarski model najbolji za uređenje i izgradnju zemlje, dok je Nemačku izdvojilo 19% ispitanika a Rusiju 15%

Podrška reformama i dijalogu s Prištinom

Kancelarija za evropske integracije saopštila je da je prema istraživanju iz decembra podrška građana reformama, kao i prethodnih godina, veoma visoka.

Istraživanje koje je sprovdeno po standardima evropskog istraživanja Evrobarometar, pokazalo je da 73% građana smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i mimo toga, zbog dobrobiti građana i stvaranja "bolje uređene Srbije".

Građani prepoznaju kao najznačajnije reforme koje najviše utiču na njihov svakodnevni život borbu protiv korupcije (20%), reformu pravosuđa (16%), reformu obrazovnog sistema (15%) i reformu zdravstvenog sistema (13%), navodi se u saopštenju Kancelarije za evropske integracije.

Sledeća po važnosti je reforma zdravstvenog sistema sa 13%, a slede bolja zaštita ljudskih prava i reforma poljoprivrede (7%) i zaštita potrošača (5%), dodaje se u saopštenju.

Najveći procenat građana, 65%, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU, odnosno, kako se navodi u saopštenju, dve trećine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i spremnost da se dijalogom dođe do održivih rešenja.

Da sa Prištinom treba razgovarati samo o statusu Kosova smatra 22% građana, dok 13% ispitanika nema stav.

U junu je 66% građana smatralo da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU,  18% da sa Prištinom treba razgovarati samo o statusu, dok je bez stava o dijalogu 16% građana.

Najviše građana, 35 odsto, i dalje smatra da ulazak Srbije u EU usporava politika uslovljavanja i ucena Unije prema Srbiji, ali se njihov procenat znatno smanjio u odnosu na jun kada je takav stav imalo 46 odsto ispitanika.

 

 

 

 

Promena u percepciji EU kao donatora

Istraživanje je pokazalo da je došlo do promene u percepciji EU kao donatora, pošto je u decembru najviše građana izdvojilo EU kao najvećeg donatora, dok su ranijih godina građani kao najvećeg donatora uglavnom doživljavali Rusiju.

Kada je reč o bespovratnoj razvojnoj pomoći Srbiji od 2000. do danas, 27% ispitanika je u decembru navelo da je EU najveći donator Srbiji, 20% misli da je reč o Rusiji, za Japan se izjasnilo 15% građana, dok je na četvrtom mestu Kina sa 14%.

EU i Rusija su, u percepciji građana, bile gotovo izjednačene po obimu bespovratne razvojne pomoći Srbiji koju su dali od 2000, pošto je EU kao najvećeg donatora navodilo 24%, a Rusiju 22% građana.

Prema zvaničnim podacima, u periodu od 2000. do 2014. godine Evropska unija i njene države članice sa oko 2,6 milijarde evra doniranih sredstava predstavljaju najveće donatore, navodi se u saopštenju Kancelarije za evropske integracije.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…