Srbija beleži pad u oblasti vladavine prava u odnosu na prošlu godinu

pravda

Vašington – Srbija beleži pad u oblasti vladavine prava u odnosu na prošlu godinu i prema tzv. „Indeksu vladavine prava“ ove godine je na 83. mestu od 140 rangiranih zemalja.

Iza Srbije u regionu je samo Albanija koja je na 87. mestu.

Među zemljama zapadnog Balkana, najbolje je plasirano Kosovo (57), a slede Severna Makedonija (63) i Bosna i Hercegovina (70). Crna Gora se ne navodi na listi.

Od 2009. godine, indeks vašingtonske nevladine organizacije „Svetski projekat pravde“ meri razvoj vladavine prava, na osnovu osam faktora.

Za ovogodišnji „Indeks vladavine prava“ anketirano je više od 154.000 domaćinstava i 3.600 pravnih stručnjaka.

Stručnjaci neprestano raspravljaju o tome šta je to pravna država. Složni su da u pravnoj državi građani mogu da se oslone na to da se važeći zakoni poštuju.

Danska, Norveška, Finska, Švedska i Holandija se ističu kao primeri pravne države.

One zauzimaju prvih pet mesta na rang listi vladavine prava. Nemačka je na šestom mestu, jer nije dobila najbolje ocene za transparentnost vladinog i administrativnog delovanja. Između ostalog i zato što službe nisu dovoljno pristupačne novinarima.

Unutar Evropske unije najslabije je ocenjena Mađarska i nalazi se na 73. mestu. Hrvatska je, inače, na 47, a Slovenija na 31. mestu.

Na samom dnu liste su Haiti, Demokratska Republika Kongo, Avganistan, Kambodža i na poslednjem mestu je Venecuela. U tim zemaljama nisu dovoljno zaštićena osnovna prava, poput slobode izražavanja. Isto tako, rad vlade nije pod adekvatnom kontrolom.

Analiza „Svetskog projekta pravde“ pokazuje da je vladavina prava u šest od deset zemalja oslabila tokom prošle godine. To znači da Indeks vladavine prava na svetskom nivou slabi već petu godinu zaredom.

Autoritarni trendovi koji su prethodili pandemiji nastavljaju da potkopavaju vladavinu prava“, kaže Elizabet Andersen, izvršna direktorka „Svetskog projekta pravde“. „Kontrola vlade slabi, a poštovanje ljudskih prava opada.“

Mere za borbu protiv korona pandemije, kao što su ograničavanje slobode kretanja i vanredna ovlašćenja za vlade, od 2020. godine podrivaju vladavinu prava u mnogim zemljama širom sveta. Iako je slabljenje vladavine prava trenutno usporeno, ono se nastavlja.

Prevazilazimo zdravstvenu krizu, ali ne i krizu vladavine prava“, kaže Andersen. „Danas 4,4,milijarde ljudi živi u zemljama u kojima je vladavina prava slabija nego prošle godine“.

Suština vladavine prava je princip pravičnosti, dakle pravda i jednaka prava za sve, naglašava Andersen, i zaključuje. „Manje pravedan svet će sigurno biti nestabilniji svet“, prenosi Deutsche Welle.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…