Srbija i Albanija – prema evropskoj budućnosti

Evropski pokret u Srbiji (EPuS)

Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert organizuju međunarodnu konferenciju „Srbija i Albanija – prema evropskoj budućnosti“, koja će se održati 17. maja 2016. godine u hotelu Metropol Palace u Beogradu, Bulevar Kralja Aleksandra 69. 

Bilateralna saradnja i uzajamno razumevanje i podrška između Albanije i Srbije, od strateškog su značaja za stabilnost regiona, kao i za evropsku integraciju Zapadnog Balkana. Jedna od glavnih prepreka na putu ka normalnim i plodnim odnosima između Albanije i Srbije je nedostatak znanja jednih o drugima, kao i nedostatak prilika za intenzivniji kontakt i saradnju.To je zaključak nedavne analiza o uzajamnim percepcijama u Srbiji i Albanija koju su sproveli Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert. 

Međutim, prema rezultatima ovog istraživanja, građani Srbije i Albanije ipak nedvosmisleno cene normalizaciju odnosa između dve države, kako sa aspekta regionalnih i međunarodnih odnosa, tako i sa aspekta spoljnopolitičkog položaja  dve zemlje.

Zbog toga ova konferencija ima za cilj da otvori prostor u Srbiji za javnu raspravu o srpsko-albanskim odnosima i mogućnostima zanjihov razvoj i unapređenje.

Očekuje se da konferencija doprinese poboljšanju bilateralnih odnosa dve zemlje  fokusirajući se posebno na četiri ključne teme: bilateralni i multilateralni sporazumi i otvorena pitanja između Srbije i Albanije; uloga civilnog društva u promovisanju zajedničkih srpsko-albanskih projekata; uloga medija u kreiranju međusobnih percepcija i omladinska saradnja između Srbije i Albanije.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici relevantnih državnih institucija, organizacija civilnog društva, akademskih krugova iz Srbije i Albanije, kao i predstavnici diplomatskog kora, zainteresovana javnost i mediji. 

Radni jezici skupa biće srpski i engleski jezik uz obezbeđen simultani prevod. 

Prijave i informacije: Maša Živojinović, masa.zivojinovic@emins.org, 011/3640 174 

Izvor: Evropski pokret u Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…