Srbija 71. u svetu po performansama energetskog sistema

sijalice

Srbija je po performansama energetskog sistema na 71. mestu među 125 zemalja, pokazao je izveštaj „Indeks performansi globalne energetske arhitekture 2015“ koji je 10. decembra objavio Svetski ekonomski forum (SEF).

U regionu su bolje od Srbije plasirane Hrvatska i Albanija a gore Makedonija i BiH. Vodeće pozicije drže evropske i razvijene zemlje a među prvih deset, šest su članice Evropske unije. Energetske performanse poslednjeg na listi Jemena upola su slabije od performansi prvoplasirane Švajcarske.

Energetski sistemi zemalja ocenjivani su po tri kriterijuma – ekonomski rast i razvoj, ekološka održivost i pristup energiji i bezbednost a Srbija se sa indeksom 0,56 svrstala na donju polovinu globalne liste.

Najviše poena Srbija je dobila za pristup energiji i bezbednost (0,74) dok je za ekonomski rast i razvoj i za ekološku održivost dobila manje od ukupnog indeksa – 0,48 odnosno 0,47 poena.

Od zemalja iz okruženja gore plasirane od Srbije su Makedonija, koja je 83. na listi, i Bosna i Hercegovina (102), ali su ispred Srbije Albanija (13) i Hrvatska (21).

Opširnije na portalu euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…