Srbija 2016. dobija zeleni fond

Srbija će 2016. dobiti zeleni fond za finansiranje prioritetnih projekata u oblasti zaštite životne sredine, najavila je 2. decembra državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

Ona je na predstavljanju Pregleda stanja životne sredine u Srbiji rekla da se za dostizanje ciljeva u domenu zaštite sredine mora imati održiv sistem finansiranja i da je to zeleni budžetski fond. Pregled stanja životne sredine Ekonomske komisije UN za Evropu pokazuje šta je Srbija uradila na zaštiti sredine, kao i na ono što tek treba da uradi u domenu regulative, kapaciteta, kontrole.

Govoreći na predstavljanju Trećeg pregleda stanja životne sredine u Srbiji (EPR), Božović je rekla da očekuje da zeleni fond zaživi 2016. jer su u proceduri zakoni koji se tiču institucionalnog uobličavanja tog budžetskog fonda u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

"Naši zakoni trenutno su u Briselu i čekamo od njih odobrenje odnosno ocenu i kasnije oni idu prema Skupštini i očekujemo da će do kraja godine biti usvojeni u Skupštini", kazala je Božović za agenciju Beta dodajući da to znači pravni osnov za uspostavljanje fonda.

Ona je napomenula da se u sistemu zaštite životne sredine i dostizanja ciljeva na terenu mora imati održiv sistem finansiranja i da je to zeleni fond.

Kada je reč o finansiranju fonda, Božović je ukazala na mogućnosti od taksi i nakanada "zagađivač plaća", kao i na međunarodne donacije, zatim kredite i druge mogućnosti.

Kako je dodala, "oblast je ogromna, zahteva ogromna sredstva u odnosu na status i planove u svih deset oblasti, kako je podeljena oblast životne sredine".

Državna sekretarka je istakla da prednjači direktiva koja se tiče voda i direktiva upravljanja otpadom a odmah iza je direktiva o industrijskom zagađenju.

Kao važnu oblast u kojoj će se "još više razvijati i osnaživati" Božović je navela klimatske promene, posebno s obzirom na prošlogodišnje poplave.

Zaštita sredine za održivi rast

Uspostavljanje zelenog fonda treba da doprinese unapređenju zaštite životne sredine čije stanje u prethodnim godinama pokazuje Pregled stanja životne sredine u Srbiji koji je pripremila je Ekonomska komisija UN za Evropu (UNECE) u saradnji sa predstavnicima nacionalnih institucija.

Prvi pregled stanja objavljen je 2002. a drugi 2007. i od tada do trećeg pregleda, kako je ocenjeno, učinjeno je dosta na uspostavljanju političkog i zakonodavnnog okvira za zaštitu životne sredine i kod donošenja "zelenih" zakona.

Ipak, kako je rečeno na predstavljanju Pregleda, još mnogo treba da se uradi a "slabe tačke" na koje je ukazano u izveštaju su institucionalni kapaciteti, finansijski instrumenti i administrativni kapaciteti.

Kao pozitivno je ocenjeno usvajanje postskrining dokumenta u pregovorima sa EU koji pokazuje status i planove u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

Postskrining dokument je usvojen kako bi se Srbiji omogućilo da otvori poglavlje 27 bez uslova odnosno merila za otvaranje poglavlja.

Na skupu je rečeno da se u 2016-17. očekuje donošenje planskih dokumenata u svakom sektoru, pošto se pitanje zaštite životne sredine proteže na brojne oblasti, a sa ciljem efikasnije zaštite životne sredine, jačanja kapaciteta i unapređenja monitoringa.

Rukovodilac programa u odeljenju za životnu sredinu (UNECE) Antoan Nunes rekao je da je cilj Pregleda da se zemlji pomogne, da se unapredi razmena informacija, ojača saradnja i unapredi zaštita životne sredine.

Pregled stanja sadrži ocene stanja u osam poglavlja i preporuke za Srbiju među kojima su sprovođenje regulative za zaštitu sredine, integrisanje "zelene" ekonomije u strateške dokumente, uspostavljanje nacionalnog saveta za vodu, usvajanje i obezbeđenje finansiranja i sprovođenja strategije za upravljanje vodama do 2030.

Božović je rekla i da je prioritet Srbije upravljanje vodama, s obzirom da samo šest postrojenja u zemlji radi po standardima Evropske unije, kao i na činjenicu da se na svaki litar potrošene vode jedan litar baci. Sledeće na listi prioriteta u zaštiti životne sredine je upravljanje otpadom a zatim idu klimatske promene.

Kako je za Betu rekla načelnica odeljenja za EU integracije i međunarodnu saradnju u oblasti zaštite životne sredine u Ministarstvu Gordana Petković, na preporukama iz Trećeg pregleda stanja životne sredine u Srbiji već se radi.

Tako su u 2015. urađeni nacrti strategije upravljanja vodama do 2030. i izmena zakona o vodama, kao i podzakonski akti. Usvojene su i izmene propisa o izveštavanju o upravljanju otpadom.

Predstavnica UNECE Ivon Higero istakla je na predstavljanju Pregleda da je zaštita prirodne sredine neophodna za zdravu ekonomiju i nova radna mesta da su troškovi za ekonomiju i finansije neke zemlje mnogo veći ako se ne vodi računa o zaštiti prirode, vode, tla, vazduha.

"Napredak u ispunjavanju preporuka UNECE znači i napredak ka održivom razvoju", zaključila je Higero a Božović je dodala da održivi razvoj podrazumeva balans između ekonomije i zaštite životne sredine.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…