Sprovođenje Strategije doprineće promovisanju rezultata na putu Zapadnog Balkana ka EU

Podgorica, 23. decembar 2016 (PR pres servis) – Sprovođenje Strategije zagovaranja pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) može biti značajan doprinos promovisanju rezultata koje države sa tog područja ostvaruju na putu prema članstvu u Uniji, saopšteno je na konferenciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, istakao je da realizacija Strategije zagovaranja može biti značajan doprinos promovisanju rezultata koje države Zapadnog Balkana ostvaruju na putu prema EU, kreiranju njihove bolje slike i pozicije među državama članicama i osiguranju uspešnog nastavka procesa pristupanja.

Predsednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović, kazao je da je Strategija za zagovaranje pristupanja Zapadnog Balkana EU predstavljena u Briselu, Pragu, Beogradu, Skoplju i Tirani.

Strategija je nastala kao inicijativa grupe četiri NVO sa područja Zapadnog Balkana i četiri organizacije iz grupe višegradskih zemalja“, pojasnio je Radulović.

Grupu za zastupanje zapadnobalkanske šestorke, kako je precizirao, predstavlja inicijativa organizacija civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije i sa Kosova.

Ta inicijativa ima za cilj unapređenje procesa integracija regiona zapadnog Balkana u EU“, kazao je Radulović.

Prema njegovim rečima, imidž regiona u ovom procesu je jedan od prioriteta sa kojim će se grupa baviti.

Takođe, cilj je da se kroz unapređenje regionalne saradnje ukaže na važnost koju region Zapadnog Balkana ima za EU i vrati pitanje proširenja, kao jedno od prioriteta EU agende“, rekao je Radulović.

On je naveo da je Grupa za zagovaranje Zapadni Balkan šest pokrenula zajednički veb portal sa bitnim informacijama o reginu i očekuje se da bi ove, kako je rekao, informacije mogle doprineti boljem predstavljanju regiona u briselskim institucijama i zemljama članicama.

Otpravnik poslova u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Emil Mabita, smatra da je zagovaranje država Zapadnog Balkana na putu članstva u EU veoma važno, ocenjući da će biti korisno.

Ali, najpre su potrebni konkretni rezultati koji pokazuju da proces integracija ima pozitivan utuicaj na svakodnevni život građana i da su Crna Gora i ostale balkanske zemlje sposobne da ispune obaveze članstva u EU. Nakon toga, može se pričati o zagovaranju u kojem se daju dobri argumenti koji opokazuju da ste spremni da uđete u klub“, istakao je Mabita.

To je, kako je dodao, recept za uspeh.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…