Sprovesti nadzor nad primenom zakona u javnim preduzećima

Transparentnost Srbija

Beograd, 02. januar 2021. – Transparentnost Srbija pozvala je Kancelariju za javne nabavke da sprovede nadzor nad primenom zakona u javnim preduzećima i drugim preduzećima u državnom vlasništvu čijim je direktorima istekao mandat.

Traži se i utvrđivanje ko je potpisivao planove javnih nabavki i zaključivao ugovore o javnim nabavkama u tim preduzećima.

U saopštenju se navodi da je reč o 20 preduzeća čiji su direktori u statusu vršioca dužnosti, iako je svima istekao rok maksimalnog trajanja tog statusa propisan zakonom.

Navode se preduzeća Srbijagas, Srbijašume, Putevi Srbije, Pošta Srbija, Elektroprivreda Srbije, Resavica, Nuklearni objekti Srbije, Zavod za udžbenike, Mreža most, Emisiona tehnika i veze, Nacionalni park Kopanik, Nacionalni park Fruška Gora, Nacionalni park Đerdap, Železnica Srbije, Srbija Voz, Srbija Kargo, Transnafta, Državna lutrija Srbije, Tvrđava Golubački grad i Rezervat Uvac.

Od Kancelarije za javne nabavke TS je zatražila da proveri da li su u navedenim preduzećima ugovore o javnim nabavkama i nabavkama na koje se ne primenjuje Zakon zaključivala lica koja se neosnovano prikazuju u javnosti kao direktori, odnosno vršioci dužnosti direktora, iako im je istekao mandat, ističe se u saopštenju.

Naime ukoliko su nakon isteka svog mandata, ugovore ispred naručilaca zaključivala ta lica, to predstavlja osnov za ništavost ugovora u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, naglašava TS.

Preporučuje se da Kancelarija proveri i da li su aktuelne planove javnih nabavki potpisivala (odobravala) lica koja za to nisu ovlašćena i da ako je to slučaj, onda ti planovi nisu važeći.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…