Spisak ostavlja utisak otvorenog i sistematičnog napada na kritiku u Srbiji

Freedom House

Vašinton, 29. jul 2020. – „Fridom haus je duboko zabrinut zbog događaja u Srbiji – pogotovo što su im prethodile godine progona nezavisnih medija i nevladinih organizacija koje su sprovodile vlasti Srbije“, kaže za Glas Amerike Sofija Orloski, programska menadžerka za Evropu i Evroaziju te organizacije.

Orloski je za Glas Amerike govorila povodom toga što je Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija Srbije od domaćih banaka zatražila na uvid finansijske transakcije nekih od novinara, nevladinih organizacija i udruženja građana.

Lista entiteta, koju je obelodanio medij Njuzmaks Adrija sadrži trideset sedam organizacija i udruženja, kao i dvadeset pojedinaca za čije finansijsko poslovanje je zainteresovana Uprava za sprečavanje pranja novca.

Imajući u vidu da objavljena lista sadrži imena poznatih i poštovanih istraživačkih medija, organizacija za zaštitu ljudskih prava, novinara i aktivista, ostavlja se utisak otvorenog i sistematičnog napada na kritiku – pre nego kredibilne istrage izolovanog incidenta“, istakla je Orloski u pisanoj izjavi Glasu Amerike.

Korišćenje optužbi za pranje novca ili terorizam protiv nevladinih organizacija i kritičara vlasti nije ništa novo“, ukazuje Sofija Orloski, programska menadžerka Fridom hausa.

Fridom haus se bavi proučavanjem i zagovaranjem demokratije, političkih sloboda i ljudskih prava.

To je redovna pojava u evroazijskim totalitarnim državama koje teže da ućutkaju nezavisne posmatrače i oponente – najzastupljenija u Rusiji, ali i Turskoj, Kazahstanu ili Tadžikistanu. Vlasti Srbije su tu navodnu istragu pokrenule protiv grupa i pojedinaca koji su otvoreno ukazivali na izraženu korupciju zvaničnika vlasti i kritikovali nazadovanje Srbije na polju ljudskih prava“, podvukla je Orloski.

Prema njenim rečima – to je pokazatelj da su vlasti spremne da zloupotrebe značaj transparentnosti i odgovornih institucija kako bi ostvarile svoje političke ciljeve.

Štaviše, koristeći se mehanizmom sprečavanja pranja novca za zastrašivanje civilnog društva koje ima važnu ulogu nezavisnog posmatrača – vlasti Srbije iskazuju jasan prezir prema svojoj posvećenosti iskorenjivanja korupcije, ustvrdila je Orloski.

Sofija Orloski upozorava vlasti u Srbiji da odmah prekinu sa napadima.

Zvaničnici bi potpuno transparentno trebalo da objasne šta je uzrok njihove zabrinutosti u pogledu grupa i pojedinaca koji su se našli na meti provera. Snažan nevladin sektor Srbije može biti važan partner u poboljšanju načina vladanja i poštovanja osnovnih sloboda. Umesto pretnji – vlasti bi trebalo da se uključe u iskreni dijalog“, zaključila je Sofija Orloski.

Fridom haus je u svom poslednjem izveštaju „Zemlje u tranziciji“ zaključile da Srbija i Crna Gora, prvi put od 2003, nisu demokratske države i da su prešle u kategoriju vlada u tranziciji ili hibridnih režima. Vlada Srbije je tim povodom toj organizaciji uputila pismo u kome je osporila zaključke utvrđene u izveštaju. Odgovor Fridom hausa na to bio je da stoji iza zaključaka izveštaja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…