Spasojević: Cilj trenutnog sukoba naprednjaka i socijalista je kreiranje neke vrste pluralizma

Dušan Spasojević

Beograd, 17. jul 2020. – Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka ocenio je da se nova vlada neće mnogo razlikovati od dosadašnje – da će biti stabilna i disciplinovana, jer SNS ima ogromnu većinu.

On je izjavio gostujući u emisiji Studio N1 Live.

Svima je jasno, i u svetu i ovde, ko ima političku moć u Srbiji i tu nema nikakve političke akrobatike za podelu političke odgovornosti. Ako su socijalisti u vladi, pa uđu i neke nestranačke ličnosti, jasno je ko je njih tu postavio. Šezdeset odsto na izborima (koliko je osvojio SNS) je jasan signal gde je odgovornost, gde je politička moć“, ocenio je Spasojević.

On je ocenio da trenutni sukob SPS i SNSliči na ono što smo videli pred parlamentarne izbore 2014. i 2016. godine“.

To je jedan kontrolisani konflikt, koji ima za cilj da kreira neku vrstu pluralizma, u odsustvu prave opozicije u parlamentu“, rekao je Spasojević u emisiji Studio N1 Live.

On smatra da bi bilo veliko iznenađenje da socijalisti ne budu u vladi.

Ako su socijalisti u vladi, onda nema potrebe za Aleksandrom Šapićem (liderom Srpskog patriotskog saveza – SPAS). Jedina stvar koja zaslužuje pažnju je eventualni ulazak albanskih stranaka, kao što smo čuli posle prvog dana pregovora (o novoj vladi), i to ne kao neka vrsta političke promene, već kao informacija od koje će SNS profitirati“, kazao je Spasojević.

Na pitanje voditelja kada možemo očekivati novu vladu, Spasojević navodi da smo „i do sada videli da naprednjaci, po pravilu, rastežu rok što je duže moguće“, ističući da je to „prosto njihova taktika“.

Tako se produžava to neko polu-političko vanredno stanje. Kupuje se vreme. I, ono što je najvažnije za unutarpartijsku disciplinu – niko nije siguran. Svi kandidati su na tihoj vatri. To je jedno disciplinovanje“, ocenio je Spasojević.

I ova dinamika sa SPS što duže traje, to su oni disciplinovaniji, kažnjavaju svoje članove čija deca su učestvovala na protestima“, dodao je on.

Rekao je da smatra da će parlament biti isti kao u prethodnih šest meseci – bez kredibilne opozicije.

Dodao je da je mislio „da ćemo (u parlamentu) neku dinamiku imati sa radikalima, ali to se očigledno neće desiti“, i naveo da bi samo neki poslanici SPAS-a mogli da preuzmu u nekom vidu tu ulogu, jer se sam Šapićnudi mejnstrimu i pokušava da ostane unutar okvira“.

Ali to ništa neće biti dovoljno da zamaskira nedostatak temeljnog pluralizma“, zaključio je Spasojević.

On je ocenio da opozicija mora da bude mnogo aktivnija.

Jasno je da su marginalizovani, da nemaju medijski prostor, da je epidemija u toku, ali mislim da bi trebalo da budu vidljiviji, bilo na ulici, bilo na društvenim mrežama, bilo na neki drugi način“, poručio je Spasojević i dodao da opozicija već danas treba da počne da se priprema za predsedničke i beogradske izbore, jer ako to ne bude učinila, „2022. će se naći u sličnoj poziciji u kojoj je danas“.

Takođe je rekao da smatra „politički nerealnim“ pozive za novim ljudima u politici, jer „javnost jedva raspoznaje i ove lidere opozicije“.

Opozicija treba da izađe na teren, da pridobije poverenje građana. Karte su podeljene i mi sa tim kartama treba da igramo“, zaključio je Spasojević, preneo je portal Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…