Španija vraća Kini neispravne testove za korona virus

korona virus

Madrid, 27. mart 2020. – Kineska ambsada u Madridu saopštila je da je španska vlada kupila tranšu neispravnih testova za COVID-19 od jedne nelicencirane kineske kompanije, prenosi španska agencija EFE.

U Španiji je, prema podacima od 26. marta, COVID-19 potvrđen kod 56.188 osoba. Umrlo je 4.089 osoba.

Napori Madrida da pojača borbu protiv epidemije kupovinim 640.000 brzih testova od Kine i Južne Koreje ove nedelje naišli su na prepreku kada se pokazalo da prva isporuka od oko 9.000 testova nije u skladu sa specifikacijom i morali su da je vrate.

Kineska ambasada je saopštila da je španska vlada kupila testove od nelicencirane kompanije Šenžen bajoizi bajotehnolodži (Shenzhen Bioeasy Biotechnology).

U poruci na Tviteru, kineska ambasada u Madridu navela je da ta isporuka nije deo 432 miliona evra vrednog ugovora sa Kinom koji je španska vlada objavila 25. marta i koji uključuje isporuku 5,5 miliona setova za testiranje.

Kinesko ministarstvo trgovine dalo je Španiji listu ovlaščenih snabdevača na kojoj nije pomenuta kompanija. Kompanija Šenžen bajoizi bajotehnolodži još nije dobila dozvolu Kineske nacionalne uprave za medicinske proizvode za prodaju svojih proizvoda„, navodi se.

Šef španskog odeljenja za hitne slučajeve u javnom zdrvstvu Fernando Simon potvrdio je da je prva tranša isporučenih testova vraćena snabdevaču ali nije naveo o kojoj se kompaniji radi.

Španija ima više dobavljača i ruta snabdevanja. Serija od 9.000 testova testirana je u Nacionalnom centru za epidemiologiju i nekim bolnicama (u Madridu)„, rekao je on.

Međutim, „specifikacija tranše nije bila u skladu sa sertifikatom kvaliteta, što znači da će biti vraćeni kompaniji„, rekao je Simon.

Špansko udruženje mikrobiologa (SEIMC) upozorilo je da je tačnost kompleta za testiranje u toj isporuci ispod 30%.

S tim nivoom tačnosti, nemoguće ih je staviti u rutinsku upotrebu„, rekla je za agenciju EFE portparolka SEIMC Marija del Mar Tomas, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…