SOS Dečja sela: Na evidenciji centara za socijalni rad nalazi se 25,8 odsto dece u Srbiji

dete

Beograd, 23. jun 2022. – Od ukupnog broja dece u Srbiji, a prema podacima iz 2020. godine reč je o skoro 1,2 miliona, čak 25,8 odsto se nalazi na evidenciji centara za socijalni rad, saopšteno je iz SOS Dečja sela Srbija.

U saopštenju se navodi da ovako visok procenat zastupljenosti dece u sistemu socijalne zaštite ukazuje da su deca najranjivija kategorija stanovnika u Srbiji.

Broj dece koja su izmeštena iz svojih porodica u 2020. godini, na teritoriji Srbije, bio je 814, a glavni razlozi su neadekvatno roditeljsko staranje i nasilje nad decom, zbog čega je izmešteno čak 67 odsto od ukupnog broja dece. Navedeni podaci upozoravaju, ali i pozivaju na neophodnost preventivnih usluga u radu sa porodicom„, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u proteklih devet godina, kroz centre za podršku porodici u Nišu, Gadžinom Hanu, Beogradu, Kraljevu, Čačku Trsteniku i Vrnjačkoj Banji, stručnu savetodavnu, psiho-socijalnu, edukativnu i materijalnu pomoć organizacije SOS Dečija sela Srbija dobilo više od 1.600 porodica, u kojima je preko 3.700 dece i 2.700 odraslih.

Međunarodna organizacija SOS Dečija sela, koja okuplja nacionalne organizacije u više od 130 zemalja i teritorija sveta, među kojima je i Srbija, danas obeležava 73 godine rada.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…