Soroš poziva na temeljnu obnovu EU nakon Bregzita

George Soros

 Investitor Džordže Soroš je pozvao na temeljnu obnovu Evropske unije kako bi se očuvala, mada je upozorio da glasanje Britanaca da izađu iz Unije čini "raspad Evropske unije praktično nepovratnim".

Soroš, koji je pre referenduma u četvrtak upozorio na finansijski slom ako Britanija izglasa izlazak iz EU, sada je rekao da će efekti odluke verojatno naštetiti Britaniji.

"Britaniji možda bude a možda i ne bude relativno bolje nego drugim zemljama izlaskom iz EU, ali njena privreda i narod će znatno trpiti kratkoročno i srednjoročno", napisao je u komentaru na internet stranici Project Syndicate.

Soroš je ostvario ogromnu dobit 1992. kada je s drugim valutnim špekulantima uložio protiv britanske funte koja je pala ispod sadašnjeg nivoa i morala biti povučena iz evropskog kursnog mehanizma.

On je upozorio na sličan pad  predviđajući da će Bregzit smanjiti vrednost funte za najmanje 15 posto. Funta je nakon referenduma pala 10 posto u petak, ali nije poznato da li se i ovaj put Soroš kladio protiv britanske valute i zaradio na njenom padu.

"Sada se katastrofični scenario od koga su mnogi strahovali ostvario, čineći raspad EU praktično nepovratnim", napisao je Soroš.   

On je rekao kako je EU prestala funkcionisati i da više ne zadovoljava potrebe svojih građana i očekivanja. Ipak, pozvao je na podršku za obnovu Evropske unije.

"Nakon Bregzita svi mi koji verujemo u vrednosti i načela za koje je Evropska unija zamišljena da ih podrži moraju se ujediniti kako bi je temeljno obnovili", napisao je.   

Izvor: Hina

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…