Solidarnost: Članstvo u Evropskoj uniji za zemlje Balkana egzistencijalni prioritet

Zapadni Balkan

Beograd, 24. jun 2022. – Proširenje Evropske unije za Zapadni Balkan znači sigurnost, primenu vladavine prava, jačanje demokratije, brže sprovođenje reformi, jačanje ekonomske i socijalne stabilnosti i brži oporavak od aktuelne krize sa kojom se suočavaju evropske zemlje.

To se navodi u Deklaraciji Regionalne sindikalne mreže Solidarnost, prenosi portal Nezavisnost.org.

Deklaracija je usvojena povodom samita šefova 27 država članica Evropske unije sa šefovima zemalja Zapadnog Balkana, koji je u četvrtak održan u Briselu.

„Smatramo da je proširenje EU neophodno i da su zemlje Zapadnog Balkana, takođe, deo te Evrope, kao i EU“, ističe se u zajedničkoj Deklaraciji sindikalnih centrala Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje sarađuju u okviru Regionalne mreže Solidarnost.

Kako se navodi, proširenje EU za Zapadni Balkan znači sigurnost, stabilnost, primenu vladavine prava, jačanje demokratije, brže sprovođenje reformi tamo gde je to potrebno, jačanje ekonomske i socijalne stabilnosti i bolji prosperitet, brži oporavak od trenutne krize sa kojom se evropske zemlje suočavaju.

Mreža Solidarnost, koja funkcioniše u koordinaciji sa Evropskom konfederacijom sindikata (EKS), ukazuje da „produženo čekanje zemalja kandidata na vratima EU i blokade od strane država članica nisu povoljno rešenje ni za Evropsku uniju, ni za zemlje Zapadnog Balkana“, te da je članstvo u Evropskoj uniji za zemlje Balkana „egzistencijalni prioritet“.

Prednosti proširenja bile bi zaista značajne za region – uključivanjem multikulturalnog regiona, EU će pokazati svoju posvećenost principu različitosti i ostati otvorena za sve Evropljane, bez obzira na njihovo kulturno ili versko poreklo“, napominje se u dokumentu i ističe da bi EUpokazala da je sposobna da bude moćan globalni akter“.

Mreža Solidarnost ukazuje da je situacija u Ukrajini pokazala „da su spoljna politika i bezbednost veoma važni i da u tom smislu EU treba da razmišlja o većem ujedinjenju“.

Pozivamo naše lidere da se efikasnije posvete sprovođenju reformi, koje će se boriti za veću solidarnost, pravednije društvo, protiv korupcije, bolju demokratiju, bolje uslove života i veću društvenu jednakost, poštovanje zakona i njegovu punu primenu, za sprovođenje zelene politike“, navodi se u Deklaraciji sindikalnog regionalnog saveta Solidarnost.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…