1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Sofija zbog predsedavanja EU proteruje zaprege sa ulica

Sofija zbog predsedavanja EU proteruje zaprege sa ulica

Sofija, 25. decembar 2017. – U sklopu mera za unapređenje imidža Bugarske pred preuzimanje predsedavanja EU 1. januara, Sofija će proterati konjske zaprege sa ulica.

Protiv te mere su ljudi sa periferije glavnog grada Bugarske koji žive od prevoza ogreva i otpada, mahom Romi.

"Zaprege predstavljaju opasnost na putu, prljaju i, pre svega, nijedna evropska prestonica ih ne dozvoljava osim u turističke svrhe", rekao je za agenciju AFP član gradskog veća Sofije Simeon Slavčev koji je pokrenuo pitanje zabrane zaprega na ulicama.

Po važećim propisima, konjske zaprege dozvoljene su jedino na periferiji Sofije, međutim, zbog slabe kontrole, mogu se videti i na ulicama u centru u kojima je saobraćaj veoma živ.

"Potpuna zabrana zaprega u Sofiji unapredila bi kontrolu. Planiramo i konfiskaciju, ne samo zaprežnih kola, što je relativno lako, već i životinja", rekao je Slavčev.

Prvobitno je planirano da nova mera stupi na snagu 1. januara, kada Bugarska, 11 godina pošto je postala članica Unije, preuzima rotirajuće šestomesečno predsedavanje EU.

Najsiromašnija članica EU, ali i najkorumpiranija prema organizaciji Transparensi internešenel, biće domaćin brojnih sastanaka na visokom nivou.

Ipak, očekuje se da zabrana stupi na snagu 1. marta jer grad još nije odlučio gde će sklanjati konfiskovane životinje i šta će s njima raditi.

"To će za nas biti kraj. Uzeće nam naše živote", žali se Pavel Slavčev (40) iz naselja Fakulteta na periferiji glavnog grada u kojem uglavnom žive Romi.

Taj čovek zarađuje za hleb tako što uz pomoć svoje sedmogodišnje kobile Maje prevozi ugalj i drvo, građevinski materijal ili otpad iz domaćinstava.

"Ovo radim već osam godina, od toga živim. Nema drugog posla i ne vidim kako drugačije da funkcionišemo", kaže Slavčev.

Nezvanični podaci pokazuju da u Sofiji, jednom od najzagađenijih evropskih glavnih gradova sa više od dva miliona stanovnika, ima oko 400 registrovanih zaprega, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…