Snižavanje cena rominga u EU i na Balkanu

Roming tarife u EU će biti ukinute od 15. juna 2017. godine. Sporazum su konačno u noći između 29. i 30. juna postigli Evropski parlament i države članice.

To znači da će korisnici od tada plaćati isti iznos za razgovore u svojoj zemlji i nekoj drugoj članici EU. Zemlje jugoistočne Evrope pokušavaju da postepeno snižavaju cene rominga do 2017. godine.

Prvo snižavanje zvanično stupilo je na snagu 30. juna. Operateri u Srbiji, ali ni u ostalim zemljama, to još nisu primenili u cenovnicima.

Sporazum o jeftinijem romingu potpisale su regulatorne agencije Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije na početkom decembra 2014. na sastanku u Beogradu, a prethodno je dogovor postignut na ministarskom nivou u septembru.

Razlog za to bio je da su cene osetno više nego u EU i previsoke da bi korisnici bezbrižno koristili telefone tokom putovanja. Odluka je doneta bez opsežnih konsultacija koje odlikuju proces snižavanja cena rominga u EU.

Prema cenovnicima operatera u Srbiji, ovaj sporazum za sada još nije primenjen.

Doskora to nije učinjeno zbog neizvesnosti u vezi sa sudbinom ove inicijative u Crnoj Gori, gde su operateri izvojevali odluku Upravnog suda o njegovom ukidanju. Njihov argument bio je da ovaj međudržavni ugovor nije ratifikovan u u crnogorskoj skupštini. Agencija za elektronske komunikacije naknadno je donela uredbu kojom se ovaj sporazum primenjuje, pa je saopšteno da se od ove regionalne inicijative u Crnoj Gori ne odustaje.

Cenovnici ni u Crnoj Gori, međutim, nisu usklađeni, kao ni u BiH. I dalje zemlje koje su u sporazumu nisu jedinstvena zona za tarifiranje, a posebno povoljne ponude odnose se na operatere koji su deo iste kompanije.

Kada sporazum bude i primenjen, korisnici će za pozivanje plaćati 0,29 evra (34,73 dinara) po minutu, za primljeni poziv 0,08 evra (9,6 dinara), za slanje kratkih tekstualnih poruka 0,09 (10,8 dinara) evra a za multimedijalne poruke ili megabajt internet protoka 0,7 evra (83,8 dinara).

Prvog dana jula 2016. i 2017. godine planirano je dalje snižavanje cena, tako da se 2017. dovedu na evropski nivo.

U Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Ratel potvrđuju da su prepreke uklonjene, jer je situacija u Crnoj Gori rešena, i da sporazum počinje da se primenjuje 30. juna, po planu.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…