1. Početna
  2. Vesti
  3. Snižavanje cena rominga u EU i na Balkanu

Snižavanje cena rominga u EU i na Balkanu

Roming tarife u EU će biti ukinute od 15. juna 2017. godine. Sporazum su konačno u noći između 29. i 30. juna postigli Evropski parlament i države članice.

To znači da će korisnici od tada plaćati isti iznos za razgovore u svojoj zemlji i nekoj drugoj članici EU. Zemlje jugoistočne Evrope pokušavaju da postepeno snižavaju cene rominga do 2017. godine.

Prvo snižavanje zvanično stupilo je na snagu 30. juna. Operateri u Srbiji, ali ni u ostalim zemljama, to još nisu primenili u cenovnicima.

Sporazum o jeftinijem romingu potpisale su regulatorne agencije Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije na početkom decembra 2014. na sastanku u Beogradu, a prethodno je dogovor postignut na ministarskom nivou u septembru.

Razlog za to bio je da su cene osetno više nego u EU i previsoke da bi korisnici bezbrižno koristili telefone tokom putovanja. Odluka je doneta bez opsežnih konsultacija koje odlikuju proces snižavanja cena rominga u EU.

Prema cenovnicima operatera u Srbiji, ovaj sporazum za sada još nije primenjen.

Doskora to nije učinjeno zbog neizvesnosti u vezi sa sudbinom ove inicijative u Crnoj Gori, gde su operateri izvojevali odluku Upravnog suda o njegovom ukidanju. Njihov argument bio je da ovaj međudržavni ugovor nije ratifikovan u u crnogorskoj skupštini. Agencija za elektronske komunikacije naknadno je donela uredbu kojom se ovaj sporazum primenjuje, pa je saopšteno da se od ove regionalne inicijative u Crnoj Gori ne odustaje.

Cenovnici ni u Crnoj Gori, međutim, nisu usklađeni, kao ni u BiH. I dalje zemlje koje su u sporazumu nisu jedinstvena zona za tarifiranje, a posebno povoljne ponude odnose se na operatere koji su deo iste kompanije.

Kada sporazum bude i primenjen, korisnici će za pozivanje plaćati 0,29 evra (34,73 dinara) po minutu, za primljeni poziv 0,08 evra (9,6 dinara), za slanje kratkih tekstualnih poruka 0,09 (10,8 dinara) evra a za multimedijalne poruke ili megabajt internet protoka 0,7 evra (83,8 dinara).

Prvog dana jula 2016. i 2017. godine planirano je dalje snižavanje cena, tako da se 2017. dovedu na evropski nivo.

U Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Ratel potvrđuju da su prepreke uklonjene, jer je situacija u Crnoj Gori rešena, i da sporazum počinje da se primenjuje 30. juna, po planu.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…