Smanjenje emisije štetnih gasova za 55 odsto do 2030. godine

klimatske promene

Brisel, 11. decembar 2020. – Lideri EU 27 postigli su dogovor oko smanjenja emisije štetnih gasova za 55 procenata do 2030. godine.

Nakon cele noći pregovora na samitu u Briselu, EU lideri su se dogovorili da ”podignu lestvicu” sa ranijih 40 na 55 procenata smanjenja emisije štetnih gasova do 2030. godine, a u cilju dostizanja kranjeg rezultata što je klimatski neutralna Evropa, odnosno nulta emisija ugnjendiksida do 2050. godine.

Nakon postizanaja klimastkog dogovora, francuski predsednik Emanuel Makron je na svom Tviter nalogu ocenio da je u pitanju važno dostignuće ”uoči desetogodišnjice Pariskog sporazuma o klimi“.

„Moramo da učinimo sve da uspemo. Sada. Svi zajedno. Jer ne postoji plan B“, napisao je Makron.

Najviše problema u dogovoru o zaštiti klime bilo je zbog tranzicionih garancija koje su tražile zemlje Centralne Evrope, čije se privrede više oslanjaju na potrošnju uglja.

Poljska, Mađarska i Češka zahtevale su tzv. Fond za modernizaciju, koji bi finansijski podržao njihovu energetsku tranziciju, a kako bi se ispunio cilj od 55 procenata smanjenja emisija ”zelene bašte”.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…