Službenici EU troše milione ne zna se na šta

Zvaničnici Evropske unije sa specijalnih kreditnih kartica za plaćanje hrane i smeštaja, čak i zabave, godišnje skinu više od 100 miliona evra, pokazuju novi podaci zbog kojih su zahtevi za većom transparentnošću potrošnje u EU sve glasniji. Međutim, Brisel odbija da objavi šta se sve plaća tim kreditnim karticama a kritičari ukazuju da je transparentnost najbolji način za zaštitu od zloupotreba.

 

Kako piše britanski Telegraf (The Telegraph), oko 13.000 zaposlenih u EU i povezanim agencijama dobilo je kartice za plaćanje smeštaja i druge troškove, kao i za lične kupovine.

 

Do tog podatka došlo se nakon što je raspisan tender za izbor nove kartičarske kompanije koja će pružati usluge u periodu od šest godina.

 

Režim naknada u EU inače je netransparentan u poređenju sa onim u Britaniji i drugim evropskim zemljama.

 

Službenici EU koji zbog prirode posla rade van svoje zemlje dobijaju do 83 funte dnevno, zavisno od zemlje, za pokriće troškova ishrane i "vanredne troškove". U tu cifru nisu uključeni hotelski troškovi.

 

Zaposlenici EU mogu da traže i "naknadu troškova za zabavu", kada je to neophodno zbog potrebe posla.

 

U 2013. godini sa tih specijalnih kartica povučeno je 85,9 miliona funti (103,4 miliona evra) isključujući troškove prevoza. Tako svaki zaposlenik EU godišnje potroši 6.600 funti sa kreditnih kartica za plaćanje različitih troškova.

 

Takve kartice u Britaniji imaju 143 zvaničnika EU koji su potrošili 36.000 funti, u Nemačkoj su 362 zvaničnika skinula 1,5 miliona a 79 zvaničnika u Francuskoj 281.000 funti. Međutim, najveći broj zvaničnika EU je u Belgiji.

 

Kartice su izdate kako bi se pomoglo zvaničnicima EU sa troškovima ali su one povezane sa njihovim ličnim bankarskim računima. Evropske birokrate u roku od 60 dana prijavljuju Komisiji ili svojoj službi u EU troškove i traže povraćaj kojim plaćaju račun po osnovu kreditne kartice.

 

Pošto su banakrski računi lični, sa tim karticama zvaničnici EU mogu da plaćaju i privatne kupovine.

 

Izvori EU kažu da je nemoguće reći koliki deo od 85 miliona funti skinutih sa kartica se računa kao trošak koji treba nadoknaditi, odnosno kolika je cena koju plaćaju poreski obveznici. To bi, kako kažu, zahtevalo "dugotrajna i skupa istraživanja" svakog pojedinačnog potraživanja za nadoknadu troškova.

 

EU neće slediti primer Velike Britanije i "onlajn" objaviti potrošnju sa kreditnih kartica po stavkama jer su to "podaci povezani sa privatnim računima zaposlenih", kažu zvaničnici EU.

 

Pavel Svidlicki (Pawel Swidlicki) iz tink-tenka Otvorena Evropa (Open Europe) smatra da bi Evropska unija trebalo da "otvori knjige".

 

"Ako su troškovi svih službenika EU u redu, nema razloga da ne budu dostupni kontroli javnosti. Transparentnost je najbolji način da se spreče zloupotrebe", istakao je Svidlicki.

 

Izvor: euractiv.rs 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…