Slučaj “Savamala“ pokazuje da li će institucije u Srbiji služiti građanima i javnom interesu

Dobrica Veselinović, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd

Beograd, 23. septembar 2016. (Beta) – Predstavnik Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Dobrica Veselinović ocenio je da je slučaj Savamala "prelomni slučaj", koji će pokazati da li će Srbija imati institucije koje odgovaraju građanima i služe javnom interesu ili ne.

Veselinović je u Subotici uoči tribine "Kuda vodi Beograd na vodi" kazao da aktivisti i građani neće biti zadovoljni samo procesuiranjem direktnih počinioca, jer kako je naveo, na osnovu izveštaja Zaštitnika građana jasno je da je "slučaj začet i ostvaren duboko u hijerarhiji sistema, pa neko mora da podnese ostavku i odgovara za to što je počinjeno".

"Sa jedne strane, potresno je što se svi prave ludi i ignorišu slučaj, ali sa druge i ohrabrujuće da postoji veliki broj aktivista i građana koji neće odustati dok se stvari ne isteraju na čistac", rekao je Veselinović.
 

Prema njegovim rečima, na petom protestu, koji će biti održan 29. septembra u 18 sati ispred Skupštine grada Beograda, šetnja će biti usmerena prema tužilaštvu, kao vrsta građanskog pritiska na instituciju koja treba da daje odgovore i da radi svoj posao.

"Oni su rekli da je predistražni postupak u toku, a mi mislimo da je to apsolutno neprihvatljivo sa aspekta efikasnosti i odgovornosti jedne institucije, čija je obaveza da radi u interesu javnosti", kazao je Veselinović.

On je kazao da se vlast "apsolutno bavi žutom patkom" i da to pokazuje broj objava i spinova u medijima. "Javni servisi nas ignorišu i to jeste cenzura, a postoji i jaka autocenzura u pojedinim medijima koji nisu pod direktnom kontrolom", rekao je on.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd protestuje zbog rušenja objekata, vezivanja i maltretiranja ljudi u Savamali i neodazivanja policije na pozive građana u pomoć, u noći između 24. na 25. aprila. Iako je premijer Srbije Aleksandar Vučić kao krivce za rušenje u Savamali označio gradsku vlast, još niko nije odgovarao.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…