Slučaj Folksvagen kao podsticaj za električna vozila

U jeku skandala sa dizel motorima Folksvagena opremljenim programom za varanje na testovima zagađenja, nemačka vlada je pod pritiskom da pokaže više volje da vozila na struju ne ostanu samo pusta želja. Ministarka za životnu sredinu je poručila da je Folksvagen novcem koji će izdvojiti za kazne mogao da pokrene opsežan program uvođenja električnih vozila.

„Dizel ima budućnost, ali samo pod uslovom da automobilska industrija bude u stanju da dokaže da može zaista da ga učini čistim”, oštro je ukazala sredinom oktobra ministarka životne sredine Barbara Hendriks.

Kako je navela, „gorka ironija” ovog skandala je što je „ogromnim iznosima kazni koje grupa mora da plati mogao biti finansiran program uvođenja miliona električnih vozila na tržište”.

Berlin je tokom prethodnih šest godina subvencionisao istraživanje električnih vozila sa 1,5 milijardi evra, navela je Hendriksova, obećavajući da će razmotriti niz mera, pre svega poreskih podsticaja i subvencija za kupovinu.

Njen kolega, ministar ekonomije Zigmar Gabrijel poslao je sličnu poruku, rekavši da je u potpunosti za finansijske podsticaje, mada se nije izjašnjavao u pogledu vida tih podsticaja. Predložio je uvođenje kvota za električna vozila u automobilski park javne administracije kako bi se „osigurala tražnja”.

Udruženje međunarodnih proizvođača vozila u Nemačkoj VDIK pozdravilo je sa oduševljenjem ove zamisli. VDIK se zalaže za premiju za kupovinu od „najmanje 5.000 evra” po električnom vozilu „tokom prelaznog perioda”, koji još nije jasno definisan.

Nemačka vlada je još 2009. godine iznela plan da do 2020. u opticaju bude milion električnih vozila, a taj plan je potvrdila na proleće ove godine. Međutim, po isteku polovine vremena od iznošenja cilja rasprave se otežu unedogled, a konkretni rezultati nisu na pomolu.

U septembru 2015. godine, samo 19.000 električnih vozila je bilo u saobraćaju u Nemačkoj.

Direktor Centra za automobilska istraživanja u Bergiš Gladbahu Štefan Bracel ocenio je da je plan vlade „jednostavno neostvarljiv”. On je ocenio da za električna vozila u Nemačkoj „ima mnogo euforije, ali da nedostaje vizija pravog ekonomskog modela”.

Skandal sa Folksvagenovim motorima je po njegovom mišljenju idealna prilika da se oživi zamisao električnih vozila, ali je to moguće isključivo uz zaista usklađeno delovanje proizvođača, dobavljača i vlasti. Bracel ukazuje na rizik da premije za kupovinu daju samo kratkoročne rezultate. Odlučujući faktori uspeha električnih vozila su „autonomija baterija, infrastruktura i cena”, istakao je ovaj stručnjak.

Pored efikasnosti, sporno je i finansiranje eventualne državne pomoći. Opozicioni Zeleni su zatražili izmenu oporezivanja vozila, kako bi se više opteretili automobili veće kubikaže, „hiper motorizovani i izuzetno zagađujući”. Ali čini se da je vlada nedovoljno zainteresovana da krene tim putem.

Vlada u Berlinu najavila je 26. septembra, samo sedmicu nakon izbijanja skandala sa dizel motorima, izgradnju 400 baza za punjenje na mreži autoputeva do 2017. godine i niz povlastica za električna vozila na putevima, pre svega odobrenje da idu u traci za autobuse i besplatno parkiranje u gradu, što će se sprovesti pomoću novih specifičnih registarskih tablica.

Međutim, opštine će imati poslednju reč u pogledu tih mera i gradske zajednice neće imati interes da automobilima pojedinaca, pa makar bili električni, prave gužvu u trakama za autobuse.

Vreme prolazi, a električna vozila i dalje ostaju utopija. Ekološki aktivisti gube strpljenje.

„Nemačka svake godine baci 7 milijardi evra za povlastice” za dizel, zagađujuću tehnologiju, kritikuje predstavnik nemačkog Grinpisa za transport.

Grinpis smatra da nije pametno zadovoljiti se najavom pomoći za električna vozila. U ovoj organizaciji ukazuju da treba podržati ceo sistem ekološkog gradskog transporta, od tramvaja do bicikala preko električnih autobusa.

Izvor: AFP

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…